Fiecare kilogram în plus - o ameninţare pentru inimă
Cardiologii atenţionează:
* Pe glob, la fiecare 10 secunde, se înregistrează un deces din cauze cardiace
* În România, afecţiunile cardiovasculare se menţin în topul deceselor
Sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin temperaturile excesiv de ridicate şi umiditatea crescută, au influenţat negativ starea de sănătate a populaţiei, îndeosebi a bolnavilor cardiovasculari. Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost apelat continuu pentru a interveni în cazurile de leşinuri, stări de disconfort, aritmii, stări de sufocare etc.
Schimbările atmosferice pe care le suportăm, respectiv valul de ploi secondate de scăderi de temperaturi cu 10-12 grade şi indicele ridicat de disconfort, ne afectează din nou. Iar pe cardiaci, îndeosebi. La Clinica de Cardilogie, solicitările bolnavilor sunt în creştere, zilnic, fiind consultaţi de colectivul de medici ai clinicii între 30-35 de persoane, 15-16 fiind internaţe. Ceilalţi se întorc la domiciliu, urmând să-şi continue tratamentul acasă. Şi mortalitatea a crescut cu 3-4 persoane pe lună, regăsite în cazurile extrem de grave care au fost aduse în clinică şi pentru care tot efortul depus de medicii cardiologi a fost în zadar.
În acelaşi timp, s-au înmulţit şi cazurile de accidente vasculare cerebrale, toate internate la Clinica de anestezie şi terapie intensivă, unde există posibilitatea monitorizării şi tratamentului adecvat acestei suferinţe. Cazurile de decompensări cardiace au avut o tendinţă de creştere, toate sosite în urgenţă şi preluate de medicii cardiologi. "Clinica cu cele 90 de paturi cunoaşte un rulaj continuu, fiind ocupată în permanenţă în proporţie de 95%, 5% fiind rezerva de paturi pentru cazurile extrem de dificile, apărute în urgenţă şi care necesită monitarizare îndelungată", ne-a declarat prof. dr. Aurel Lazăr, medicul şef al Clinicii de cardiologie.
Cardiologii recomandă bolnavilor să-şi urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medicul curant şi să apeleze la acesta imediat ce are o stare de disconfort pentru a preîntâmpina complicaţiile. De asemenea, bolavii sunt sfătuiţi să respecte orele de odihnă, să nu facă eforturi fizice, să elimine din alimentaţie grăsimile, băutura alcoolică, tutunul şi cafeaua. Fiecare kilogram în plus peste greutatea normală este o ameninţare pentru inimă. Este vară: folosiţi din plin binefacerile ei, regăsite în legume şi fructe proaspete, consumaţi-le proaspete sau sub formă de salate, veţi avea un plus de vitamine naturale şi vă veţi simţi mai bine.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.