* Interlocutor, dl. Vlad Mihuţ, director general ROMCOM *


- Fie şi pentru a reaminti, fie şi pentru cei care încă nu ştiu, cine este ROMCOM?
- ROMCOM este o organizaţie româno-elveţiană cu peste 15 ani de experienţă în furnizarea de soluţii de dezvoltare pentru întreprinderi mici şi mijlocii prin servicii de finanţare, consultanţă şi instruire în domeniul afacerilor. Programul ROMCOM a demarat în Oradea, în anul 1992. Până în prezent, ROMCOM a finanţat peste 1000 de proiecte de afaceri, în valoare totală de aproape 10 milioane euro, prin care s-au creat şi susţinut peste 5.500 de locuri de muncă.

- Cine sunt clienţii ROMCOM?
- Clienţii ROMCOM sunt întreprinzători care solicită credite pentru dezvoltarea afacerilor sau chiar pentru a porni o afacere nouă. Clienţii noştri au afaceri diverse - prestări servicii, ferme, cabinete medicale, ateliere auto, brutării şi patiserii, transport de persoane şi mărfuri, companii de construcţii. Ne adresăm întreprinzătorilor din toată Transilvania, însă cei mai mulţi clienţi ai noştri sunt în judeţul Bihor.

- Ce tip de credite oferă ROMCOM întreprinzătorilor?
- Întreprinzătorii pot solicita credite de până la 90.000 RON, cu o perioadă de rambursare între 3 şi 60 luni. Creditele se pot utiliza pentru capital de lucru, achiziţionare de maşini industriale şi echipamente de producţie, construcţia sau extinderea de hale de producţie, grajduri, depozite sau solarii, achiziţia de animale de rasă.

- Cât durează, ca procedură, obţinerea unui credit?
- Procedura de solicitare a creditului este foarte simplă, astfel încât de la transmiterea cererii de finanţare până la transferul creditului în contul clientului durează cel mult o săptămână.

- Care este diferenţa între oferta de creditare a ROMCOM şi cea a băncilor?
- Încercăm să simplificăm cât se poate de mult procesul de creditare şi să fim foarte flexibili adaptând produsele de creditare la nevoile clienţilor. De asemenea, oferta de credite de la ROMCOM se adresează şi unor categorii de clienţi mai puţin vizaţi de alţi finanţatori, cum sunt fermierii sau micii întreprinzători care funcţionează ca persoane fizice autorizate sau asociaţii familiale. Nu în ultimul rând, pe lângă credite, ROMCOM oferă consultanţă în accesarea de fonduri nerambursabile (numai pe Programul SAPARD, de pildă, am avut peste 50 de proiecte, cu o rată de succes de 100%) şi cursuri specializate pentru întreprinzători.

- Ce produse noi veţi lansa în perioada următoare?
- În perioada următoare intenţionăm să atragem fonduri suplimentare pentru a putea oferi credite de cofinanţare întreprinzătorilor din zonele rurale care implementează proiecte cu finanţare nerambursabilă de la guvern sau de la Uniunea Europeană. De asemena, în ultima vreme am primit multe solicitări de credit de la companii care activează în sectorul de construcţii. Suntem interesaţi să finanţăm orice afacere cu perspective reale de dezvoltare.

- Vă mulţumesc.