Prin conversiile la nivelul judeţului Bihor, S-a mărit cantitatea de lapte livrată procesatorilor
După încheierea acţiunii de solicitare şi repartizare a cotei de lapte pentru producătorii din judeţul nostru, la Biroul Judeţean Bihor (BJB) al Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) au loc, zilnic, activităţi destinate, la cerere, efectuării conversiilor vizând cota de lapte.
În fapt, posesorii cotei de lapte au posibilitatea, din varii motive, să solicite anumite modificări în legătură cu această cotă de lapte pe care o deţin. Spre exemplu, pot cere trecerea cotei de la vânzări directe (pe piaţă), la livrări către procesatori. Pentru o astfel de situaţie au fost, până acum, peste 400 de solicitări, toate soluţionate prin intermediul Biroului Judeţean Bihor al DACL. "Efectul este că s-a mărit substanţial cantitatea de lapte pe care producătorii preferă să o dea unităţilor de procesare", a menţionat d-na ing. Ana Lazăr, consilier superior la Biroul Judeţean Bihor al DACL.
Un alt aspect este că producătorii de lapte au posibilitatea de a schimba cumpărătorul (procesatorul), din motive diferite (preţ mai bun, servicii mai bune, mai aproape ca zonă de cumpărător sau înfiinţarea de noi unităţi procesatoare mai atractive). O asemenea reorientare pentru schimbarea cumpărătorului s-a produs, în ultimele 3 luni, în peste 220 de cazuri, ceea ce denotă orientare şi flexibilitate. "Recent, de pildă, pe piaţa procesatorilor de lapte din Bihor a apărut S.C. Trinitrom SRL Gepiu care a atras mulţi producători, aceştia solicitându-ne să le aprobăm schimbarea cumpărătorului (procesatorului)", avea să remarce d-na ing. Ana Lazăr.
Tot datorită flexibilităţii legislative vizând deţinătorii de cotă de lapte, aceştia au posibilitatea, de la caz la caz, să solicite transferuri permanente sau temporare ale cotei de lapte. Astfel, în Bihor s-au efectuat, în perioada aprilie - 8 august, 110 vânzări ale cotei de lapte între producători (transferuri permanente), până acum nefiind solicitări de închiriere a cotei de lapte (transfer temporar).
Să reamintim, în încheiere, că prin finalizarea acţiunii de solicitare şi repartizare a cotei de lapte (martie-aprilie 2007), s-a ajuns la 96.890.952 de kilograme de lapte destinat vânzărilor directe (pe piaţă) şi la 20.217.750 de kilograme de lapte destinat livrării la procesatori. Prin conversiile de până acum, mişcarea produsă este dinspre vânzarea liberă (pe piaţă) spre livrarea la procesatori, fapt ce denotă că producătorii consideră mai rentabilă şi mai sigură, ca venituri, vânzarea laptelui la unităţile procesatoare autorizate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.