A fost modificată Ordonanţa de Urgenţă nr. 119/2007 privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contractele comerciale.

Caracteristici generale
Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 119/2007, privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contractele comerciale, vizează anumite clarificări privind rata dobânzii, instanţa competentă, procedura de urmat, precum şi căile de atac. Aplicativitatea OUG nr. 119/2007: creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă din contracte comerciale. Actul normativ defineşte contractul comercial ca fiind contractul încheiat între comercianţi, ori între aceştia, şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani. În sensul actului normativ, autoritatea contractantă este, în principiu, orice autoritate publică a statului român sau a unui stat membru al Uniunii Europene, sau un organism finanţat de aceasta sau aflat în subordinea acesteia.
Cererea în anulare a ordonanţei de plată
OUG nr. 119/2007 a stabilit că debitorul poate cere anularea ordonanţei de plată emisă de judecător, însă nu prevede un termen în care acesta poate formula cererea. Legea adoptată de Parlament prevede că împotriva ordonanţei de plată, debitorul poate formula cerere în anulare, în termen de 10 zile de la data comunicării acesteia, aceasta urmând să fie soluţionată de către instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în prima instanţă.
Prevederi referitoare la rata dobânzii
O altă modificare adusă prin legea de aprobare a OUG nr. 119/2007 se referă la rata dobânzii pentru întârzierea în plata preţului. Astfel, în cazul în care rata dobânzii nu este stabilită prin contract, se va aplica rata dobânzii de referinţă stabilită de Banca Naţională a României. Rata de referinţă stabilită pentru prima lună a semestrului se aplică în următoarele 6 luni. De precizat că OUG nr. 119/2007 prevede că părţile sunt libere să stabilească rata dobânzii pentru întârzierea în plata preţului. În ceea ce priveşte dobânzile produse de creanţele constând în plata preţului, în cazul contractelor dintre comercianţi, datoriile comerciale lichide şi plătibile în bani produc dobândă de drept din ziua când devin exigibile.
Creanţe - termene şi dobânzi
În cazul contractelor dintre comercianţi şi autoritatea contractantă, creanţele produc dobânzi astfel: dacă în contract a fost fixat un termen de plată, din ziua următoare acestui termen; dacă data sau termenul de plată nu este fixată/fixat în contract: după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată; dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor; dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mărfurilor sau prestarea serviciilor; dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data verificării sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.