Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România, întrunit luni cu Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, a hotărât să declanşeze conflictul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi de asistenţă socială. După ce ministrul Sănătăţii a promis o majorare de 22% a salariilor pentru angajaţii unităţilor de sănătate, acum a declarat că acestea nu vor fi mărite decât cu un procent de 8%.

În semn de protest, sindicaliştii au început demersurile pentru grevă. Vor fi completate, în perioada 22 octombrie - 9 noiembrie, tabele nominale cu membrii de sindicat care vor participa la acţiunile de protest, inclusiv la grevă, fiind nevoie pentru începerea acţiunii, conform legii, de jumătate plus unu dintre angajaţii unei instituţii. Dacă vor fi îndeplinite aceste condiţii, în 19 noiembrie a.c., de la ora 9.00 şi până la ora 11.00, va fi organizată greva de avertisment, care va duce la întreruperea activităţii între aceste ore. În cazul în care nici această acţiune nu va avea un rezultat benefic, în 19 noiembrie, începând cu ora 7.00, va fi declanşată greva generală pe o perioadă nedeterminată.
Revendicările Federaţiei Sanitas din România, susţinute de membrii sindicatelor componente, cuprind majorarea bugetului alocat sănătăţii în anul 2008, majorarea cu 30% a salariilor personalului din sistemul sanitar începând cu anul 2008 şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de sănătate pe anul 2007. La toate acestea se adaugă şi acordarea integrală de facilităţi pentru membrii de familie ai salariaţilor din sistemul sanitar, acordarea primei de stabilire şi acodarea sporului de prevenţie sanitară personalului salarizat de la capitolul transferuri şi centrelor de transfuzii. Aceeaşi federaţie şi membrii sindicatelor din unităţile de asistenţă socială şi protecţia copilului solicită majorarea salariilor personalului din asistenţa socială tot cu 30%, acordarea de tichete de masă, de sporuri pentru condiţii deosebite, acordarea integrală a facilităţilor referitoare la servicii, tratamente şi medicaţie gratuită. De pe această listă nu lipseşte nici acordarea primei de vacanţă, precum şi a sporului la salariul de bază pentru orele lucrate sâmbăta, duminica şi de alte sărbători legale. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas îşi exprimă disponibilitatea de a participa la negocieri pentru a rezolva problemele din lista de revendicări şi pentru a evita o situaţie de criză în sistemul naţional de sănătate. Astfel, ieri, 26 octombrie a.c., a mai avut loc o întrunire a euroregiunii Nord-Vestice, la Cluj-Napoca, cu participarea ministrului Sănătăţii, reprezentanţilor regionali ai ASP şi CAS, managerilor de spitale, medicilor de familie şi Uniunilor Judeţene Sanitas din Cluj-Napoca, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Sălaj şi Bihor. Tematica acestei acţiuni a cuprins Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, pachetul minimal de servicii medicale de bază, salarizarea pe criterii de performanţă şi modificarea legii vânzării cabinetelor medicale. La toate acestea se mai adaugă şi descentralizarea, programele naţionale de sănătate şi campaniile de vaccinare.