O nouă emisiune filatelică pusă în circulație - În memoria Regelui
În semn de profund respect faţă de ultimul Rege al României, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017)”. Timbrul, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează portretul şi monograma Regelui.
Prin exemplul personal și prin viziunea sa politică, Regele Mihai I a fost unul dintre cele mai importante repere ale tumultoasei tranziții românești de la totalitarism la democrație. A traversat în postură oficială cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit apoi, după decembrie 1947, exponent al exilului românesc și a revenit în țară la câțiva ani după căderea regimului comunist. În semn de profund respect pentru ultimul Rege al României, Romfilatelia introduce în circulaţie marca poștală „In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017)”, miercuri, 13 decembrie 2017, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrând portretul şi monograma Regelui. Emisiunea este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Majestatea Sa, Regele Mihai I a fost o personalitate marcantă a istoriei românilor. S-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind descendentul Principelui Carol şi al Principesei Elena a Greciei. Deoarece tatăl său renunţase la tron, Mihai a ajuns Rege la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului, Ferdinand I „Întregitorul”. Începând cu anul 1928, regăsim portretele tânărului suveran în emisiunile de mărci poștale. Timbrele cu ilustraţia copilul-rege Mihai sunt emise până la reîntoarcerea tatălui în ţară, în iunie 1930. Regele Carol al II-lea i-a conferit fiului titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia, astfel că Mihai a participat în continuare la viaţa publică. A activat în cadrul organizaţiei Cercetaşilor, silueta sa regăsindu-se pe timbrele emise în anul 1931, cu ocazia Expoziţiei Cercetăşeşti. În calitate de Mare Voievod, moştenitor al Coroanei, apare, împreună cu tatăl, şi pe alte timbre emise în anii ’30. După 1945, emisiunile filatelice ilustrate cu portretul lui Mihai I îi îndemnau pe români să participe la efortul de reconstrucție a ţării, sau să contribuie la ajutorarea zonelor afectate de foamete. Regele Mihai I a fost obligat să abdice şi să plece în exil la 30 decembrie 1947.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.