Răni de-o viaţă bandajate cu articole de lege...
Problema violenţei în familie a atins cote alarmante, majoritatea evenimentelor de acest fel fiind înregistrate în familiile sărace, dar fără să fie excluse radical din familii înstărite şi de intelectuali.
Săptămâna trecută, la redacţia noastră s-a prezentat Silvia, o femeie de 40 de ani, mamă a doi copii. Slabă, cu ochii plânşi, Silvia ajunsese la capătul puterilor. Încetul cu încetul, ne-a povestit motivele tristeţii sale: ca multe alte românce de la ţară, s-a căsătorit de timpuriu. Pe la 15 ani. A petrecut 25 de ani din viaţă alături de acelaşi om. De care a ajuns, în ultima vreme, să se teamă. Pentru că o lovea adesea, o înjura mereu, ba chiar a întreţinut raporturi sexuale anale forţate cu ea. Speriată şi, în acelaşi timp, dornică să-şi păstreze bruma de avere agonisită în anii de căsnicie, ne-a rugat s-o ajutăm cum putem. Nu mai ştia cui să se adreseze. ?Nu aş vrea să mi se ştie nici numele real, nici de unde sunt. Mi-e teamă că oamenii m-ar arăta cu degetul. Dar nu mai ştiu unde să plec, cui să mă adresez. Am făcut plângere la Judecătorie, dar m-am împăcat cu soţul, care mi-a promis că va termina cu violenţele la adresa mea. Am fost şi la medicul legist, care a observat leziunile din zona anală, dar a zis că pot proveni şi din altă cauză decât dintr-un raport sexual ..?. Aceasta e povestea unei femei care trăieşte în fiecare zi cu frica-n sân. Trăieşte în România, într-o ţară care se preocupă prea puţin de cei mai nefericiţi dintre cetăţeni, unde legile sunt adoptate mai ales din considerente de ?aliniere? la dezideratele Uniunii Europene decât din cel de a-i ajuta pe cei oropsiţi...
Noi am îndrumat-o, într-o primă fază, către Serviciul Judiciar, în cadrul căruia există un compartiment care se ocupă special de această problemă.
Violenţa în familie, pedepsită de Codul Penal!
Săptămâna aceasta, a intrat în vigoare Legea privind combaterea violenţei în familie. De prevederile acesteia beneficiază, pe lângă oricare dintre cei doi soţi sau copii, şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi (concubinii) sau dintre părinţi şi copii (adopţie), dovedite pe baza anchetei sociale. Până în anul 2002, în România nu exista în cadrul legislativ nici o referire la acest fenomen. În Codul penal românesc nu erau prevăzute articole prin care violenţa în familie să fie incriminată şi pedepsită, fiind prezăzute articole prin care se pedepseau actele de violenţă în general. Din noiembrie 2002, au fost făcute modificări în Codul penal, actele de violenţă domestică fiind pedepsite.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, orice persoană care consideră că este victimă a violenţei sau se simte ameninţată trebuie să ştie că violenţa în familie este o infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal.
Primul pas - medicina legală
O modificare importantă adusă Codului Penal este aceea că şi violul comis în familie este pedepsit. Dacă violenţa fizică s-a produs, victima trebuie să meargă la Serviciul Medico-Legal în cel mult 48 de ore de la comiterea agresiunii, pentru constatarea acesteia şi eliberarea unui certificat medico-legal, care costă aproximativ 300.000 de lei.
În plus, trebuie anunţată cea mai apropiată secţie de Poliţie, în cel mult două luni de la producerea agresiunii. Pentru ca Poliţia să vă poată apăra de repetarea violenţelor, este bine să fie făcută o plângere care să fie înregistrată la secţie.
Dacă numărul de zile de îngrijiri medicale este sub 60 de zile, chiar dacă Poliţia începe urmărirea penală, victima se poate împăca în orice moment cu agresorul, iar împăcarea înlătură răspunderea penală a autorului. Specialiştii spun însă că, de regulă, după împăcare violenţa devine şi mai mare!
Vor fi înfiinţate adăposturi speciale
Pentru ca împăcarea să însemne şi oprirea violenţelor, vor fi instruiţi şi îşi vor desfăşura activitatea specialişti în medierea conflictelor.
Dacă pericolul de agresare persistă, Poliţia poate îndruma victimele violenţei în familie spre adăpostul cel mai apropiat. În fiecare judeţ vor fi înfiinţate astfel de adăposturi. Acolo, victimele agresiunii şi copiii acestora vor beneficia de cazare pe o perioadă determinată, masă, asistenţă psihologică, juridică, medicală şi chiar de asistare în instanţă.
În cursul urmăririi penale sau a judecăţii, instanţa de judecată, la cererea victimei sau din oficiu, ori de câte ori există probe sau indicii temeinice că un membru de familie a săvârşit un act de violenţă cauzator de suferinţe fizice sau psihice asupra unui alt membru poate dispune, în mod provizoriu, măsura interzicerii agresorului de a reveni în locuinţa familiei.
Poliţia este obligată să intervină!
Poliţiştii recomandă victimelor ca, în momentul în care conflictul devine acut, să stea cât mai aproape de uşă. Dacă sunt lovite, este recomandat să strige după ajutor şi să părăsească locuinţa. De asemenea, este binevenit sprijinul unui vecin de încredere care, atunci când aude strigătele de ajutor, să cheme Poliţia.
Poliţiştii au dreptul şi obligaţia să intervină în orice caz de violenţă în familie sesizat, chiar dacă uşa locuinţei în care se aud ţipetele nu este deschisă. Cei care sosesc la faţa locului trebuie să întocmească proces-verbal de constatare, să asculte părţile implicate în conflict, să ia declaraţii ale martorilor şi să îndrume victima către Serviciul Medico-Legal şi spre adăpostul cel mai apropiat...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.