Arestat preventiv 30 de zile pentru fapte de corupţie, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost denunţat nu doar de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş ci şi de primarul comunei Bunteşti, Sorin Mihai Degău, dar şi de un om de afaceri din zonă. Ce ar fi primit magistratul în schimbul protecţiei oferite celor trei? Lemne de foc, lădiţe cu cireşe, mese şi scaune, vin, ba chiar şi... lăutari.

Nici mita nu mai e ce-a fost....

Referatul prin care procurorii anticorupţie orădeni au solicitat arestarea preventivă a prim procurorului din Beiuş arată modul în care denunţătorii i-au cumpărat prietenia lui Gligor Sabău, dar şi ce i-au oferit ca procurorul să „închidă ochii". Dacă acuzele aduse de DNA se vor dovedi a fi adevărate, Sabău, care ar fi primit de la vin şi lădiţe cu cireşe la mese şi scaune de lemn, se alătură astfel altor colegi de-ai lui, tot magistraţi bihoreni, care, la fel ca şi el, sunt acuzaţi că au fost cumpăraţi cu păstrăvi, whisky sau ceasuri cu cuc. Principalul denunţător în acest dosar este, aşa cum se ştie, primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş. Amici buni, cei doi s-au înţeles o perioadă, timp în care, avantaje au fost de ambele părţi: primarul nu îşi făcea griji cu privire la dosarele penale deschise pe numele lui în timp ce procurorul s-a ales cu vila racordată la reţeaua de apă dar şi cu drumul de acces asfaltat până în faţa porţii, ambele din bani publici. În plus, primarul, la insistenţele amicului său, ar fi scăpat-o de concediere pe soţia magistratului, ba chiar ar fi încercat din răsputeri să o numească pe aceasta şef într-un birou din Primăria Beiuş. Potrivit referatului DNA, Sabău i-a cerut primarului să-i asigure un tratament preferențial și să nu o concedieze pe soția sa, Cristina Sabău, angajată la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei. La nivelul acestui serviciu urmau a fi concediate 8 persoane din cele 11, iar în condiții obiective, susţine DNA, Cristina Sabãu trebuia sã fie concediatã. La intervenția magistratului, aceasta și-a păstrat locul de muncă, fiind mutată, în mod formal, pe un post similar în cadrul Compartimentului Juridic al Primăriei, de unde a revenit, în anul 2011, în serviciul de evidenţă a persoanelor. În plus, Sabău i-ar fi pretins lui Domocoş să o numească pe soţia lui ca şef de serviciu, lucru care, în ciuda insistenţelor primarului, nu s-a putut realiza.

Lemnele sau banii

În primăvara anului 2009, potrivit DNA, prim procurorul i-a pretins primarului o maşină de lemne de foc, în valoare de 1.500 lei, pe care le-a şi primit. La diferență de câteva săptămâni, tot pentru a proteja activitatea infracțională a edilului, magistratul a mai cerut încă o mașină de lemn de foc, tot în valoare de 1.500 lei, livrată deasemenea. Materialul lemnos a fost procurat magistratului, în mod gratuit, din dispoziția primarului, din exploatațiile forestiere de pe Valea Tărcăiței, unde Primăria Beiuș deținea o suprafață importantă de pădure. Tot în 2009, Gligor a cerut 10 mc de lemn de lucru, în valoare de 4.000 de lei. Pentru că şeful de district prin care celelalte livrări fuseseră „rezolvate" era în concediu, cererea procurorului a rămas, pentru moment, neonorată. Asta până în 2010, când Sabău a cerut, din nou, aceeaşi cantitate de lemn. De când a cerut lemnele şi până să le primească, procurorul s-a sucit însă, aşa că, nemaiavând nevoie de material lemnos, Sabău a cerut ca acesta să fie vândut iar contravaloarea, 4.000 de lei, să îi fie înmânată, lucru care s-a şi întâmplat. A urmat apoi o altă cerere, aceea de asfaltare a drumului de acces către locuinţa sa. Pentru ca primăria să poată face acest lucru din bani publici, Sabău a rezolvat cu terenul, solicitându-i protopopului Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea, Ioan Mada, să doneze primăriei suprafaţa în cauză. Cum în perioada respectivă Mada era cercetat penal, cererea lui Sabău a fost admisă imediat. La fel a fost îndeplintă şi dorinţa procurorului de racordare a vilei sale la reţeaua de apă geotermală a oraşului. La presiunile lui Sabău, arată DNA, Domocoş a realizat și decontat, pe cheltuiala Primăriei, manopera și o parte din materialele aferente racordării locuinței magistratului, costul lucrării fiind în valoare de 5.653 lei. Lucrările au fost decontate prin întocmirea unor devize fictive, în costul unei alte lucrări pe care aceeaşi firmă o realiza în perioada respectivă, mai exact pe lucrările de racordare a sălii de sport de la Stadionul municipal din Beiuș la rețeaua de apă geotermală a orașului.

Cireşe şi lăutari pentru prim procuror

Domocoş nu a fost singurul primar din zonă care, potrivit DNA, ar fi „cotizat" la prim procuror. Sorin Mihai Degău, edilul din Bunteşti, deasemenea denunţător în cauză, l-a „servit" şi el pe Sabău. Cu bani pentru lăutari, mese de lemn sau vin. Astfel, pentru că Degău avea un dosar penal la Parchetul Beiuş, „foloasele au fost pretinse și primite pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta în dosar, cât și pentru ca organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la alte fapte penale comise de edil și implicit de a nu constitui noi dosare penale fața de acesta", se arată în referatul DNA. În vara anului 2011, spun procurorii anticorupþie, Sabãu a acceptat ca primarul comunei Buntești să achite suma de 1.500 lei, reprezentând contravaloarea unui program muzical susținut de interpretul de muzică populară Vasile Conea, cu ocazia unei petreceri organizată de magistrat la un restaurant din Beiuș, după obținerea celui de-al doilea mandat de prim procuror. În 2015, Sabău a primit cantitatea de 20-30 litri de vin de la edil, beneficiind totodatã, în mod gratuit, de serviciile de transport, cazare și masã ocazionate de deplasarea în Mediaș, judeþul Sibiu, dupã produsele viticole. Tot în 2015, Sabãu i-ar fi cerut lui Degãu să îi trimită în două zile diferite câte doi muncitori care să efectueze lucrări la casa de vacanță din Uileacu de Beiuș, sat Prisaca. Tot pentru casa de vacanţă Sabău ar mai fi cerut două mese din lemn și patru scaune/bănci pentru acestea, fără ca magistratul să achite în totalitate contravaloarea bunurilor respective. Procurorii DNA mai arată că Sabău i-ar fi cerut lui Ioan Dărăban, administrator la SC Evalstar Serv SRL, de asemenea cercetat într-un dosar penal, să-i efectueze reparații pentru remedierea avariei la instalația de apă de la locuința sa. Şi, în fine, ultimul folos necuvenit reţinut în sarcina lui Sabău este o... lădiţă cu cireşe, pe care procurorul ar fi primit-o tot de la Dărăban şi tot pentru tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia.