În cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI 0062 – Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului” (lider de proiect Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate), la Vadu Crişului s-a propus realizarea unui centru de management, cercetare şi educație ecologică.

 

Având în vedere suprafața mare a sitului, activitățile de management pentru arealul menționat se desfășoară cu dificultate, din cauza distanțelor mari de la punctul de lucru al administratorului sitului (situat în municipiul Oradea), până la punctele de interes din sit. Aceste facilități vor îmbunătăți calitatea managementului sitului Natura 2000, constituind un viitor punct de lucru pentru Administrația Sitului Natura 2000 ROSCI 0062 Defileul Crișului Repede-Pădurea Craiului, dar și important centru de educație ecologică, atât pentru vizitatorii sitului, cât și pentru elevii școlilor din comunitățile limitrofe, care vor putea desfășura aici ore de educație ecologică. Centrul va fi pus la dispoziția cadrelor didactice, studenților și altor grupuri de elevi care vor desfășura activități de cercetare și/sau educație ecologică în situl Natura 2000, cu titlu gratuit. Amenajările pentru eficientizarea managementului, creșterea calității actului educativ și a cercetării științifice în domeniul protejării biodiversității au rolul de a crește gradul de protecție a zonei şi de a menține integritatea mediului înconjurător prin implementarea măsurilor prevăzute în planul de management al sitului, dar și prin implementarea unor măsuri igienico-sanitare  și de sistematizare a teritoriului, în acord cu principiile dezvoltării durabile. De asemenea, pentru buna funcționare a perimetrului, se va institui şi un Regulament de ordine interioara pentru zona de vizitare, astfel încât elementele de biodiversitate, speciile de faună și floră, habitatele specifice și speciile de interes conservativ prezente aici să fie protejate. Aceste facilitați vor îmbunătăți calitatea vizitării zonei și va menține integritatea mediului înconjurător prin implementarea măsurilor igienico-sanitare necesare.

Amplasamentul pe care se execută obiectivul de investitie „Centrul de management, cercetare şi educaţie ecologică din Vadu Crişului” este situata în intravilanul localităţii Vadu Crişului, pe domeniul public al comunei Vadu Crişului, în zona podului nou, pe ambele părţi ale Crişului, la intrarea în defileu. Lucrările propuse sunt importante pentru diminuarea gradului de intensitate a ameninţărilor menţionate în Planul de Management al Sitului Natura 2000ROSCI 0062 Defileul Crişului Repede/Pădurea Craiului şi pentru încurajarea vizitării sitului într-un mod civilizat şi organizat. Pentru facilitarea vizitării biodiversităţii, asigurarea de condiţii optime vizitatorilor prin amplasarea unor construcţii, dotate cu sală multifuncţională pentru desfăşurarea activităţilor de management, cercetare şi educaţie ecologică, dar şi cu grupuri sanitare şi duşuri. Se lucrează la mobilier (8 foişoare, structură din lemn lamelar stratificat, uşi din lemn, învelitoarea este compusă din: placare cu şindrilă din brad etc.) şi la sala multifuncţională, dar vor fi amplasate şi coşuri de gunoi integrate unui concept coerent pentru imaginea spaţiilor publice, reglementarea circulaţiei autovehiculelor prin crearea unei parcări cu îmbrăcăminte de agregate compacte, realizare de iluminat ambiental care să se integreze în mediul înconjurător, realizarea aleilor pietonale din material natural (pietriş).

Ioan HASAS