"Altfel este când vorbeşti acum despre ceea ce s-a întâmplat, pe parcursul a unsprezece ani plini de evenimente şi de experienţe petrecute într-un mediu de afaceri - unora, ostil; altora, favorabil. Eu mă consider un om norocos, deşi se spune că norocul şi-l mai face şi omul. Iar decizia pe care am luat-o, în 1992, avea să-mi schimbe viaţa: ca mod de a munci, de a gândi, de a lua decizii, de a înţelege pe cei din jur, de a putea fi util. Niciodată, însă, nu am devenit robul banilor!" Aşa a început discuţia noastră, aşa l-am cunoscut pe domnul Florian Pruncuţ, cel care conduce, care administrează Societatea Comercială FLORIAN IMPEX SRL Oradea. Gândul de a pune bazele unei firme de producţie s-a concretizat, iniţial, într-un depozit en-gros de carne şi lapte. Zâmbeşte, acum, gândindu-se la acel început, deoarece "adevărata dimensiune a unei activităţi productive este cea de azi, acel pionierat fiind amintire". De ce? "În 1996, am închiriat, pe 5 ani, o locaţie în ruină, a fostului CAP Seleuş, iar pe acel teren, care nu era al meu, am început să construiesc, să refac un grajd. Unii au considerat că risc. Dar în afaceri trebuie să şi rişti, însă să fii conştient de această dimensiune. A fost acel risc calculat" - încearcă Florian Pruncuţ să ne convingă. Faptele, însă, sunt cele mai convingătoare. În patru luni a construit abatorul, a dat o altă deschidere activităţii de procesare, a construit "din mers", a investit, apelând la credite bancare, a angajat personal calificat, un inginer tehnolog, şi-a diversificat activitatea în domeniul prelucrării şi producerii de mezeluri... "Când am produs primul sortiment de salam de vară, a fost cel mai fericit moment din existenţa nouă a colectivului nostru. Dar câtă muncă, insomnii, cât consum nervos, câtă dorinţă de a realiza produse de calitate! A lucra de la ora 5 dimineaţa, până, deseori, la miezul nopţii, a devenit, pentru mine, modul de a trăi, de a te dedica muncii pe care o faci. Iar cine nu este pasionat de ceea ce face, să se lase de meserie, de afaceri!" Calitate - rentabilitate - dezvoltare De la doi angajaţi, acum sunt 30. De la două sortimente de mezeluri, acum se produc peste 20 de sortimente. Capacitatea de producţie a ajuns la 2500 kg de mezeluri pe zi. Din luna aprilie, în fiecare dimineaţă, pornesc la drum patru autocamioane dotate cu staţii frigorifice, distribuind în judeţ tone de mezeluri, la peste 250 de firme comerciale. "Practic, ni s-au dublat vânzările din luna aprilie şi până acum. Iar dacă suntem atât de mult solicitaţi, înseamnă că nu facem rabat de la calitatea produsului. Iar pentru a avea calitate, trebuie şi dotare corespunzătoare, pe lângă desfăşurarea, cu responsabilitate, a unei activităţi generatoare de produse alimentare. Deviza mea, insuflată salariaţilor, este simplă: în mezelurile noastre, nu se pune decât carne. Ştiţi povestea cu vinul din surcele şi vinul din struguri..." Prospectarea pieţei, diversificarea preparatelor din carne şi realizarea salamurilor tradiţionale agreate de consumatori, respectarea reţetarelor, preocuparea deosebită pentru calitate, respectarea normelor de igienă şi sanitar-veterinare, seriozitatea în raporturile de colaborare cu clienţii, plata la termen a taxelor şi impozitelor, respectarea raporturilor contractuale cu băncile de la care nu s-a sfiit să ia credite, imprimarea unui climat sănătos de muncă în cadrul colectivului de angajaţi sunt coordonate definitorii ce explică reuşita în afaceri a întreprinzătorului, a omului de afaceri Florian Pruncuţ. Proiectul ce configurează o nouă etapă în dezvoltarea unei afaceri "Am muncit prea mult, încât să mă mulţumesc doar cu atât. Mă consider un luptător, un ambiţios, în sensul bun al cuvântului. Doresc să dau acestei firme dimensiuni noi. Se spune că nemulţumitului i se ia darul. Dar vreau să mă înţelegeţi că sunt un bun creştin, cu frică şi cu iubire de Dumnezeu, iar ceea ce doresc, în continuare, să fac ţine de acea dorinţă curată să las în urma mea un semn durabil şi folositor." După o mică pauză, dl Florian Pruncuţ scoate, dintr-un sertar al biroului său, un dosar: schiţe, proiecte, calcule economice. Notez: construirea unei noi săli de producţie de capacitate mai mare * înfiinţarea unei linii tehnologice pentru conserve * o centrală termică pentru prepararea apei calde * o secţie pentru ambalarea produselor * retehnologizare * corp de birouri şi garaj pentru maşinile frigorifice. Când şi cum?, i-am adresat întrebarea. "Eu sper să le rezolv pe toate, într-un singur an, prin credite bancare şi surse financiare proprii. Nu mă sperie să apelez la credite bancare, deşi condiţiile sunt dure, nu am ce face. Însă, când eşti un client serios, nu ai de ce te teme. Abia de puţin timp am reuşit să cumpăr terenul pe care se află tot ce am construit aici, şi pentru care mulţi ziceau că sunt nebun să fac o astel de investiţie pe un teren luat cu chirie. De această dată, terenul este al meu, iar proiectul de dezvoltare a firmei va duce, în final, să pot spune că am creat o microfabrică de procesare şi producere de produse alimentare. O întreprindere mică, dar cu rentabilitate mare. Voi ajunge să am 45 de angajaţi, întrucât utilajele moderne, de productivitate sporită, restrâng numărul de personal. Cu 45 de oameni, putem realiza lucruri eficiente." Altfel spus, pentru Florian Pruncuţ începe o nouă provocare. De la alte cote, spre alte dimensiuni. O muncă bazată pe pasiunea ce o are în acest domeniu de activitate şi, cum avea să ne mărturisească, "Florian - aşa cum am dat denumirea firmei, folosind prenumele meu - este, cred, în intimitatea mea, un prenume purtător de noroc, de iubirea lui Dumnezeu şi de reuşită în mediul de afaceri."