Deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a depus în această săptămână o inițiativă legislativă pentru combaterea ambroziei, o plantă puternic alergenă, pericol pentru sănătatea publică. Iniţiativa a pornit de la faptul că foarte mulți cetățeni s-au plâns că suferă de alergie la această plantă și au solicitat stârpirea ei şi sancțiuni severe pentru cei care nu se conformează, așa cum e în alte țări.

Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor desfăşura periodic, cel puţin o dată pe an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la  200 lei la 1000 lei pentru persoane fizice şi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice. Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către specialiştii din următoarele instituții: Autoritățile publice locale, Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Legea are și o componentă de prevenție, Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, fiind obligat să desfăşoare anual campanii de informare şi conştientizare.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană invazivă  care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact (de aceea se recomandă folosirea mănușilor dacă se smulge), în special la sfârșitul verii - începutul toamnei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice. 

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, cele mai frecvente fiind mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii.