Efectuarea lucrărilor agricole de primăvară În Bihor, o întârzâiere de aproximativ trei săptămâni
În Bihor, începerea campaniei agricole de primăvară se află mai mult în stadiu enunţiativ, dar îngrijorător, specialiştii motivând această situaţie ca fiind generată de factorii metereologici. Când vorbim că însămânţarea a culturilor agricole de primăvară este, în Bihor, prevăzută pe o suprafaţă totală de 186 207 hectare, la ora actuală nu se mai poate discuta despre prima şi a doua urgenţă ca eşalonare a lucrărilor la semănat.
Discutând cu dl. ing. Szabo Zoltan, director executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, o primă remarcă făcută a fost că însăşi pregătirea terenului pentru însămânţarea culturilor agricole de primăvară este în mare întârzâiere: "Deocamdată, există arată o suprafaţă de 22 500 hectare, însă mai avem de arat, în judeţ, alte 150000 de hectare. Cât priveşte efectuarea propriu-zisă a lucrărilor de semănat, activitatea nu s-a putut declanşa." Să mai adăugăm că şi lucrările de fertilizare fazială cu îngrăşăminte chimice, pentru culturile agricole semănate în toamnă, sunt în întârzâiere, ele efectuându-se în proporţie de aproximativ 40%.
Să reţinem că în această primăvară urmează a se cultiva o suprafaţă totală de 186 200 hectare, culturile cu cea mai mare pondere fiind porumbul (90 000 hectare), floarea-soarelui (22 500 hectare), ovăzul (15 000 hectare), plantarea cartofilor timpurii (11 000 hectare), orzoaică de primăvară (2 000 hectare), sfeclă de zahăr (1 650 hectare), dar şi plante de nutreţ pe 47 000 hectare, tutun, cânepă, mazăre, fasole etc etc. "Probabil că vom suplimenta unele suprafeţe la cultura de porumb, care, teoretic, se înscrie în a doua urgenţă, ca etapă, la semănat, compensând astfel nerealizarea suprafeţelor programate la unele dintre culturile agricole din prima epocă de semănat (orzoaica, ovăzul, poate chiar sfecla de zahăr)", remarca dl. Szabo Zoltan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.