Baschetbaliștii au reușit un joc aproape perfect pe terenul unei echipe de top din baschetul românesc al ultimilor ani. Acest lucru s-a întâmplat datorită jocului colectiv execelent practicat de orădeni care au avut nu mai puțin de 10 marcatori dintre care 8 cu cel puțin 7 puncte înscrise. Astfel CSM CSU Oradea s-a impus în „junglă” cu 60-86 (17-27, 13-22, 16-20, 14-17) într-un meci care a contat pentru etapa a 4-a din Liga Națională.

Cheia celui mai categoric succes realizat pe terenul unde CSM CSU s-a impus în 8 din cele 9 dispute a fost blocarea fundașului advers. Astfel, din cauza presiunii permanenete exercitate de către Muha Pasalic și Andrei Mandache, Jonathan Person a realizat cele mai slabe cifre de când evoluează în Liga Națională. Fundașul gazdelor a avut doar 25% la aruncările din acțiune și trei posesii pierdute. Tactica câștigătoare aleasă de Cristian Achim a fost recunoscută de către antrenorul gazdelor. Victoria se datorează și respectării întocmai a planului de joc stabilit de către staff-ul tehnic înaintea partidei, lucru menționat de către principalul orădenilor în cadrul conferinței de presă ce a urmat disputei. Un pion important în ecuația acestui succes a fost pivotul Arturas Valeika, lituanianul aflându-se în multe momente în postura de coordonator de joc, situație pe care a gestionat-o foarte bine deaorece este creativ, îndemânatic și are viziune. Totuși el continuă să aibă probleme la aruncările de la linia de pedeapsă, capitol la care orădenii ocupă penultimul loc în Liga Națională cu un procent de doar 65%. La Târgu Mureș, doar 12 din cele 20 de libere au fost transformate de unde rezultă un procentaj de doar 60%.

Rotația lungă a dat rezultate

Un alt aspect care a cântărit decisiv în soarta partidei este rotația lungă utilizată de către Cristian Achim. Nu mai puțin de 9 jucători au evoluat cel puțin 15 minute în timp ce niciunul nu a stat pe parchet mai mult de 28 de minute. Șase baschetbaliști au bifat peste 20 de minute în acest joc. Raportat la adversar, BC Mureș a avut 3 jucători cu peste 30 de minute în teren. Evoluția excelentă din punct de vedere colectiv se vede și prin recordul stagional de 25 de pase decisive realizat de CSM CSU în acest meci. Orădenii au stat foarte bine și la capitolul aruncări de la distanță unde au reușit un procentaj de 50% (12 din 24). Singurul capitol unde mureșenii au fost superiori orădenilor a fost cel al recuperărilor ofensive (11-6) situație explicabilă prin prisma faptului că gazdele au ratat 41 de aruncări din acțiune față de cele 27 ale oaspeților. Chiar dacă niciunul dintre roș-albaștri nu a marcat mai mult de 14 puncte, 8 dintre ei au înscris cel puțin 7 puncte. În runda următoare, CSM CSU va evolua tot în deplasare, sâmbătă, cu Phoenix Galați, o echipă care se află în formă excelentă în acest debut de sezon (3 victorii și o înfrângere).

Alte rezultate din etapa a 4-a: Timba Timișoara – Phoenix Galați 62-83, Dinamo București – BC Timișoara 57-94, CSU Sibiu – U BT Cluj 84-83, Steaua București – Poli Iași 84-63. Partida BCM U Pitești – SCM U Craiova se dispută astăzi de la ora 19.45 (Digi Sport).

Pe primele 5 locuri ale clasamentului, cu același număr de puncte (7) dar dspărțite de coșaveraj, sunt: 1. U BT Cluj, 2. CSM CSU Oradea, 3. Steaua București, 4. Phoenix Galați, 5. CSU Sibiu.

CSM CSU Oradea: Trotter 10 puncte (2x3 p),  Stamenkovic 9 (1), Mandache 14 (1), Valeika 9, Milosevic 7 (1), Gajovic 10 (1), Gavrilă, Țîbîrnă 7, Pasalic 12 (4), Nicolescu 5 (1), Ionescu 3 (1). Antrenor: Cristian Achim.

BC Mureș: Kilyen, Person 6 (1), Mitchell 23 (3), Steff, Mladeovic 6, Santa 8, Borșa, Stăncuț, Mijovic 12, Pita 5. Antrenor: Barnabas Szaszgaspar.