Prefectul Gavrilă Ghilea a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, situaţia absorbţiei fondurilor europene la nivelul judeţului Bihor până la începutul lunii noiembrie. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, 14 dintre administraţiile publice locale nu au implementat niciun proiect cu finanţare europeană până acum, iar alte localităţi se confruntă cu probleme privind cofinanţarea proiectelor sau de contestare a licitaţiilor.

Prefectul de Bihor susţine că judeţul nostru "stă bine" în comparaţie cu celelalte judeţe din România la absorbţia fondurilor europene, fiind "în prima jumătate a clasamentului la nivel naţional". Astfel, în judeţul Bihor au fost depuse, în total, 417 proiecte finanţate cu fonduri europene de pre şi post-aderare, valoarea totală ridicându-se la 705,9 milioane euro. Dintre acestea, doar 177 au fost aprobate. Potrivit prefectului, au fost încheiate 155 de contracte în valoare totală de 254 milioane euro. Pentru 83 de proiecte s-au făcut plăţi în valoare de 42,2 milioane euro. În ceea ce priveşte administraţiile publice locale, acestea au promovat 305 proiecte: 47 - de către Consiliul Judeţean Bihor, 69 - de municipalităţi, 37 - de consiliile locale orăşeneşti, iar 152 - de către consiliile locale comunale. Dintre acestea, pentru 99 au fost încheiate contracte de finanţare în valoare de 192,5 milioane euro. Cele mai multe au fost încheiate de Consiliul Judeţean Bihor - 14, în valoare de 45,7 milioane euro. Consiliile locale din municipiile bihorene au reuşit să încheie 23 de contracte de finanţare în valoare totală de 43,9 milioane euro, în timp ce administraţiile locale orăşeneşti au încheiat 13 contracte de finanţare în valoare de 23 milioane euro. În total, cele 91 de comune bihorene au încheiat 49 de contracte de finanţare pentru 79,7 milioane euro. "Din păcate, 14 administraţii publice locale nu au implementat niciun proiect cu finanţare europeană până la această oră. Este vorba de primăriile din Brusturi, Căbeşti, Căpâlna, Gepiu, Ineu, Lunca, Nucet, Paleu, Remetea, Sâmbăta, Sânmartin, Spinuş, Şoimi şi Vârciorog. Asta arată că aceste administraţii locale nu au nicio preocupare pentru absorbţia fondurilor europene", a menţionat Gavrilă Ghilea, adăugând că acesta se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru cele 14 administraţii publice locale, care ar trebui să arate un interes mai mare în privinţa proiectelor europene. Pe de altă parte, prefectul de Bihor a menţionat că unele consilii locale şi instituţii publice sunt în pericol să piardă finanţarea, deoarece au probleme în asigurarea cofinanţării sau se confruntă cu întârzieri în respectarea termenelor din cauza numeroaselor contestaţii depuse la licitaţiile organizate.

Gavrilă Ghilea susţine că unităţile administrative cu probleme ar trebui să solicite sprijin financiar din partea CJ Bihor pentru a avea de unde să facă plăţile până la rambursarea lor prin programul de finanţare sau să solicite un fond de rulment de la CJ Bihor. Alte soluţii propuse ar fi solicitarea unui credit bancar, repetarea procedurii de licitaţie în caz de contestaţie sau demararea finanţării şi asigurarea unui cash-flow iniţial.