"Ajută-mă să fiu eu" este un proiect implementat de Administraţia Socială Comunitară Oradea, finanţat prin programul PHARE RO 2005, la începutul acestui an. Partenerii programului sunt Prefectura Judeţului Bihor, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Primăria comunei Sânmartin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Fundaţia Ciore Roma.

Prin proiectul "Ajută-mă să fiu eu", care se adresează persoanelor de etnie romă, a fost înfiinţat un birou de consiliere şi informare a acestora. De asemenea, a fost organizată o campanie de informare cu privire la importanţa actelor de identitate şi a certificatelor de stare civilă, dar şi de sprijinire a etnicilor romi în vederea obţinerii acestor acte. Beneficiarii proiectului sunt 300 de romi care nu posedă acte de identitate şi certificate de stare civilă, dar şi familiile din localităţile vizate Oşorhei, Fughiu, Alparea, Cheriu, Rontău şi Haieu. Scopul acţiunii este de a reduce numărul persoanelor fără acte, identificarea şi emiterea cărţilor de identitate, a certificatelor de naştere şi căsătorie pentru 200 de romi. Proiectul a început în ianuarie anul acesta şi va dura până în luna ianuarie a anului viitor. "Până în acest moment a fost amenajat şi dotat biroul de consiliere şi informare, 500 de persoane au fost consiliate, obţinute peste 100 de cărţi de identitate şi 51 de asemenea cărţi sunt în lucru. De asemenea, au fost eliberate 66 de certificate de naştere, 50 de schiţe RVL - efectuate în vederea obţinerii certificatelor de proprietate, iar în 26 septembrie, 15 cupluri vor fi căsătorite civil", a precizat Adina Madar, director executiv al ASCO.

În acelaşi timp se urmăreşte crearea unei reţele de parteneriate între autorităţile locale şi organizaţiile de romi, dar şi dezvoltarea activităţilor de voluntariat în comunităţile de romi din localităţile vizate, prin implicarea în campania de consiliere şi informare a voluntarilor din cadrul Centrului Unic de Voluntariat.