La încheierea şi începerea unui an fiscal
Cota unică de impozitare nu elimină depunerea declaraţiilor de venit
Noul Cod Fiscal, operaţional de la 1 ianuarie 2005, dar şi modificările aduse de O.U.G. nr. 138/29 decembrie 2004 privind cota unică de impozitare a veniturilor populaţiei, începând de la 1 ianuarie 2005, aduc noi ecuaţii în derularea operaţiunilor specifice anului fiscal 2005, fără, însă, a fi eliminate unele proceduri pe care trebuie să le respecte contribuabilii, proceduri vizând veniturile realizate în anul fiscal 2004 şi aplicarea impozitului pe venitul global din anul precedent.
Vom încerca, în cele ce urmează, o prezentare a principalelor obligaţii, conform actualei legislaţii, pe care le au contribuabilii de îndeplinit, în perioada următoare, conform calendarului prezentat de conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Bihor.
Cereri şi declaraţii
În cursul acestei luni, contribuabilii reprezentând angajaţii permanenţi care au realizat, în anul fiscal 2004, şi alte venituri de natura celor care se globalizează (din salarii, altele decât cele de la funcţia de bază, venituri din activităţi independente sau din cedarea folosinţei bunurilor) înştiinţează, în scris, angajatorul despre realizara unor asemenea venituri, ele făcând obiectul aplicării impozitului pe venitul global aferent anului fiscal 2004.
De asemenea, o anumită categorie de contribuabili trebuie să depună (termen 31 ianuarie) la unitatea fiscală de care aparţin cererea pentru opţiunea de a determina venitul net în sistem real şi declaraţia privind venitul estimat din activităţi independente, pentru anul 2005. Din această categorie fac parte cei care obţin venituri din: activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit; cedarea folosinţei bunurilor; cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere şi solarii, precum şi a arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, exploatarea pepinierelor; drepturi de proprietate intelectuală. Tot la unitatea fiscală de care aparţin, se depun cereri (termen 31 ianuarie a.c) de către contribuabilii care renunţă la opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real, dacă au fost astfel impuşi în 2004, iar această cerere de renunţare la opţiunea respectivă serveşte pentru stabilirea plăţilor anticipate în anul fiscal 2005. Din această categorie de contribuabili fac parte cei care obţin venituri din: activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor fizice care exercită activitatea de taximetrie; drepturi de proprietate intelectuală; cedarea folosinţei bunurilor.
Se menţine sistemul fişelor fiscale
Fişele fiscale (tip FF 1 şi FF2) rămân valabile pentru anul fiscal 2004. Ele urmează să se desfiinţeze abia din 2006, pentru cei care în anul 2005 au realizat venituri doar dintr-o singură sursă şi nu şi-au schimbat locul de muncă.
Acum, însă, potrivit Codului Fiscal, firmele trebuie să depună fişele fiscale ale angajaţilor pentru veniturile din 2004, la unităţile fiscale în a cărei rază teritorială angajatorul îşi are sediul sau domiciliul. Termenul limită: 28 februarie. Salariaţii care au realizat, în 2004, venituri din mai multe surse sau şi-au schimbat locul de muncă au ca termen de depunere a declaraţiilor de venit global data de 15 mai, conform calendarului D.G.F.P. Bihor. Deocamdată, ne oprim aici, dar pe această temă vom continua, în zilele următoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.