Leon al XIV-lea a fost ales papă la 69 de ani, o vârstă relativ tânără în istoria recentă a papalității, iar acest lucru ar putea contribui la insuflarea unui nou dinamism în instituțiile vaticane, sunt de părere câțiva observatori, printre care și fratele noului suveran pontif, informează AFP.

Originar din Chicaco, Robert Francis Prevost este fan baseball și îi place să joace câte o partidă de tenis, o imagine a unui papă mai degrabă insolită pentru marele public. Însă totul este relativ în istoria bimilenară a Bisericii Catolice, care a fost condusă de papi de diferite vârste.

„Este tânăr pentru un papă și este activ așa se va mișca repede'', a preconizat fratele mai mare al noului suveran pontif, John, într-un interviu acordat canalului de televiziune american CBS.

Născut în 1955, Leon al XIV-lea este cu șapte ani mai tânăr decât era Francisc în momentul alegerii sale drept papă, cu nouă ani mai tânăr ca Benedict al XVI-lea și cu 18 ani mai tânăr decât cel mai vârstnic papă ales vreodată. În secolul al XII-lea, Grigore al VIII-lea avea 87 de ani în momentul alegerii sale, în 1187. A revocat excomunicarea regelui Henric al II-lea al Angliei, care ordonase asasinarea lui Thomas Becket, și a murit la mai puțin de două luni de la alegerea ca papă.

Cel mai tânăr suveran pontif nu a avut nici el un pontificat îndelungat: ales papă la 18 ani, în 955, Ioan al XII-lea a fost suveran pontif doar nouă ani. „A murit în 964, aparent epuizat de desfrânare și excese”, a relatat Frederic Baumgarner în cartea sa dedicată alegerilor papale, „Derriere les portes closes”.

Potrivit calculelor AFP, vârsta medie a celor 14 papi la momentul alegerii lor din decursul ultimelor două secole, începând cu Grigore al XVI-lea, este de 66,8 ani, iar asta îl plasează pe Leon al XIV-lea în rândul „papilor bătrâni”.

Cel mai tânăr este papa Pius al IX-lea, care avea 54 de ani, urmat în clasament de polonezul Ioan Paul al II-lea (58 de ani). În contextul creșterii speranței de viață, nouă dintre ei au rămas la putere după ce au împlinit 80 de ani, iar unul dintre ei, după 90 de ani.

Acesta din urma este exact celui căruia cel de-al 267-lea papă a decis să-i reia numele: Leon al XIII-lea, un italian care a murit în 1903, la 93 de ani, după un pontificat de 25 de ani, unul dintre cele mai îndelungate din istoria recentă.