An de an, începând cu 1941, pe data de 10 iunie, se sărbătoreşte înfiinţarea primelor trupe de paraşutişti militari români, considerate trupe de elită ale Armatei Române. La cei 86 de ani ai săi, col. (r) Tudor Marinescu, veteran de război, absolvent al Şcolii de Paraşutişti Militari Bucureşti, promoţia 1942-1944, are vii în memorie luptele din 23 - 30 august 1944 date în nordul capitalei ţării, când unitatea din care făcea parte a jucat un rol decisiv în nimicirea unităţilor hitleriste.

Această nouă structură militară a apărut în contextul evenimentelor politico-militare interne şi internaţionale din perioada anilor 1940-1941, factorii de decizie politică şi militară de la Bucureşti hotărând înfiinţarea, la 10 iunie 1941, a primelor unităţi de paraşutişti militari români. Aşa se face că statul major al Ministerului Aerului din acea vreme a dispus înfiinţarea şcolii de paraşutişti militari pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii Militare. Prima unitate de paraşutişti care a absolvit aceste cursuri a avut o contribuţie majoră la nimicirea unităţilor hitleriste din nordul capitalei, în perioada 23-30 august 1944, în aceste lupte înregistrându-se 19 morţi, 159 de răniţi şi 3 dispăruţi, iar pentru faptele lor de arme au fost decoraţi 22 de ofiţeri, 9 subofiţeri şi 173 de elevi paraşutişti. În dramaticele lupte duse de paraşutiştii militari români, aceştia au produs inamicului pierderi însemnate, soldate cu 147 de morti, 203 raniti, 354 de prizonieri. Cu toate acestea, la scurt timp, s-a decis desfiinţarea unităţii de paraşutişti. Motivaţia era ca o parte din efectivul companiei de paraşutişti cu misiuni speciale a participat şi a acţionat în a doua jumătate a anului 1943 şi în prima jumătate a anului 1944 împotriva paraşutiştilor şi a partizanilor sovietici care acţionau în grupuri mici, dar numeroase, în zonele operative ale marilor unităţi ale armatei române de pe Frontul de Est în puncte strategice de pe teritoriul României.

În ce priveşte reînfiinţarea unităţii de paraşutişti, acest lucru s-a decis abia la 1 noiembrie 1950, odată cu reînfiinţarea unui batalion de paraşutişti cu sediul în garnizoana Tecuci. "Ca veteran al paraşutismului militar românesc şi veteran de război, mă simt mândru şi onorat că am făcut parte din această armă de elită. Ca fost paraşutist ulterior şi ofiţer superior de grăniceri, ajuns la vârsta de 86 de ani, gândurile şi sentimentele mele de aleasă preţuire şi recunoştinţă se îndreaptă spre bravii noştri eroi paraşutişti căzuţi la datorie în lupta pentru independenţa, libertatea şi suveranitatea României", ne-a mai precizat col (r) Tudor Marinescu, absolvent al Şcolii de Paraşutişti Militari Bucureşti.