Elevii din cadrul Asociaţiei Culturale Art Flora din Oradea au participat la o serie de expoziţii şi ateliere demonstrative menite să readucă în atenţia publicului, acum în pragul Sfintelor Paşti, tehnici şi canoane ale iconografiei, tehnici de încondeiere a ouălor sau ale picturii pe sticlă.

 

Primul eveniment organizat de Asociaţia Culturală Art Flora a fost expoziţia demonstrativă "Raze de primăvară”, organizată săptămâna trecută în Parcul 1 Decembrie. Începând cu ora 10.00, timp de aproape şase ore, copii, adolescenţi şi profesori au atras atenţia orădenilor prin creaţiile lor. Participanţii au pictat icoane pe sticlă, au încondeiat ouă, au realizat suporturi din gips pentru ouă de Paşte sau au decorat ouă prin tehnica şerveţelului. "Demonstraţia şi expoziţia desfăşurate în aer liber au avut ca scop interacţiunea dintre grupurile de elevi din mai multe şcoli, promovarea talentelor artistice, cunoaşterea obiceiurilor şi a tradiţiilor de primăvară (Paşte), descoperirea şi  insusirea de noi abilităţi practice”, a spus Florina Silvia Iepure, prof. coordonator Art Flora.

Un moment aşteptat de copii şi elevi a fost tombola "Oul cu surprize”, iar fericitul câştigător al zilei a fost Andrei Moldovan - clasa a V-a.

La acţiunea din Parcul 1 Decembrie au participat elevi şi profesori din cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea/Structura Clubul Copiilor şi Elevilor Marghita, Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu” Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea. Alături de cadre didactice, preşcolari şi elevi cu vârste între cinci şi 18 ani, la acţiuni şi-au adus contribuţia şi părinţii, dar şi vizitatorii curioşi. Şi pentru că elevii au fost darnici prin creaţiile lor, la finele activităţii au fost invitaţi să viziteze Casa Darvas - La Roche Oradea una dintre marile bijuterii arhitectonice ale oraşului.

"Razele de primăvară”, aduse de copii în Parcul 1 Decembrie, au continuat să trimită lumină şi în cadrul acţiunilor cu care Muzeul Ţării Crişurilor a venit în întâmpinarea copiilor înscrişi în Şcoala Altfel. Astfel, Asociaţia Art Flora s-a implicat în cadrul Atelierelor Demonstrative ale MTC prin elevele Anamaria Mihali (clasa a VII-a) şi Vanesa Sedlac (clasa a VII-a). Cele două artiste au demonstrat cum se realizează o icoană pe sticlă respectând tehnica şi canoanele iconografiei. Vizitatorii si grupurile de elevi de la diferite şcoli din oraş şi judeţ au fost impresionaţi de realizarea acestor icoane, urmărind cu multă curiozitate desfăşurarea activităţii demonstrative.