Normele minime pentru creditarea populaţiei, la începutul anului 2004
Normele minime pentru creditarea persoanelor fizice - care vor fi aplicate din ianuarie-februarie 2004 - vor asigura un ritm prudent de creştere a finanţărilor pe acest segment şi vor feri populaţia de o îndatorare prea mare, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Oficialul băncii centrale a explicat că în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR au fost analizate opt propuneri privind temperarea creditelor de consum, fiind respinse varianta de creştere a rezervelor minime obligatorii constituite de bănci şi cea privind o nouă majorare a dobânzii de referinţă.
"O decizie finală privind normele minime de creditare a populaţiei va fi adoptată în ultima şedinţă din acest an, înainte de Crăciun. Trebuie să lăsăm băncilor o perioadă rezonabilă pentru a-şi armoniza normele interne cu noile reglementări, deci vor fi aplicate undeva în ianuarie - februarie", a explicat Isărescu.
În opinia guvernatorului BNR, este normal ca băncile să ceară un avans la acordarea unui credit, condiţie esenţială pentru orice formă de împrumut. De asemenea, Isărescu apreciază că maximul ratelor lunare nu ar trebui să depăşească o treime din venitul lunar al unui împrumutat, cerinţă care s-ar putea aplica şi în cazul creditelor ipotecare. Tot pentru creditele ipotecare, se va analiza nivelul optim care trebuie depus ca avans de împrumutat.
"Normele minime privind creditele pentru populaţie nu trebuie privite ca o restricţie, ci ca o revenire la normal", a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a arătat că, în unele cazuri, dobânzile pentru creditele de consum sunt destul de ridicate, iar consumatorul ar trebui informat exact asupra costurilor reale pe care le presupune cumpărarea unor produse în rate. Astfel, băncile practică o dobândă reală de aproape 20%, iar în condiţiile reducerii ratei inflaţiei aceste costuri vor fi şi mai mari.
"Sunt bănci care dau credite cu 32-35% şi există voci care spun că piaţa o cere. Piaţa a cerut şi SAFI şi FNI şi Caritas. Nu putem merge pe ideea ?dormi liniştit?. Clientul trebuie protejat, iar piaţa să funcţioneze în condiţii de transparenţă", a mai spus Isărescu.
Una dintre priorităţile BNR o reprezintă şi punerea în funcţiune a Biroului de Credit, organism care trebuie să asigure informaţii privind bonitatea clienţilor bancari cu sume mici, populaţie şi IMM-uri. BNR doreşte un birou de credit funcţional în următoarele 1-2 luni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.