Puşculiţa bugetului Beiuş, mai săracă, în 2005 Deficit de aproximativ 5 miliarde de lei
Votat în cursul săptămânii trecute de plenul Consiliului municipal Beiuş, bugetul local pentru anul 2005 prezintă un deficit de circa 5 miliarde de lei, parte din această diferenţă între venituri şi cheltuieli putând fi acoperită, dacă vor fi recuperate restanţele la plata impozitelor şi taxelor locale şi a celorlalte datorii către administraţie. Sunt datorii pe care le au, din anii trecuţi, unele persoane fizice şi, mai ales, juridice, dintre acestea din urmă detaşându-se fabrica "Înfrăţirea".
În sume concrete, legislativul local şi primăria şi-au propus realizarea unui buget de circa 93,3 miliarde lei, la care se adaugă cel al activităţilor de autofinanţare (Casa de Cultură, Muzeul municipal, Administraţia pieţelor şi Învăţământ), de aproape 9,5 miliarde lei.
Desigur, important este cum vor fi cheltuiţi aceşti bani, consilierii locali insistând ca o bună parte din suma destinată investiţiilor să ia direcţia capitolului "Transporturi şi comunicaţii", adică să se transforme în reparaţii şi modernizări de stărzi. Cât priveşte celelalte investiţii, menţionăm: extinderea staţiei de epurare, menţinerea capacităţii de alimentare cu apă, finalizarea infrastructurii pentru cele două blocuri ANL şi începerea lucrărilor la încă două, modernizarea haldei de gunoi, începerea lucrărilor la aducţiunea Crişului Pietros. Totodată, primarul Nicu-Silviu Odobasianu a concretizat programul de reparaţii şi modernizări de străzi, indicând lucrări de amploare pe următoarele artere rutiere: Livezii, Nouă, Iancu de Hunedoara şi Viorelelor.
La capitolul "Venituri", dacă punem deoparte cele 48,6 miliarde lei care reprezintă salariile personalului din învăţământ, constatăm o înjumătăţire a lichidităţilor aflate la dispoziţia administraţiei beiuşene în 2005. În acest sens, consilierul Ioan Galea a propus o mai judicioasă analiză a investiţiilor pe care Consiliul Local le face în contul unor firme furnizoare de servicii către populaţie, dând exemplul Edilului, subliniind că acela care încasează banii de la beneficiari trebuie să facă şi investiţiile de care are nevoie. Cât priveşte contractul cu SC Transgex SA Oradea, Ioan Galea a solicitat o rediscutare a acestuia, în condiţiile în care noul legislativ local nu cunoaşte toate prevederile colaborării dintre administraţia beiuşeană şi Transgex. Tot la această problemă, a veniturilor, primarul Odobasianu a specificat că executivul local se va concentra spre accesarea unor programe cu finanţare europeană, considerând că numai aşa vor putea fi soluţionate unele probleme ale urbei, care necesită fonduri mari de bani.
Până una-alta, o sursă de venituri ar putea fi vânzarea prin licitaţie a "tentativei" de Casă de Cultură, ruină chiar de la bun început, proiect megalomanic şi inutil într-un orăşel ca Beiuşul, şi care a supt bani frumoşi până acum pentru... conservare!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.