Aproape 10.000 de migranți salvați în largul Libiei, într-un an - Îngerii de pe ape
Una dintre principalele nave pentru salvare de vieţi omeneşti, "Aquarius", ce brăzdează largul Libiei, a salvat în decursul unui an de operaţiuni 9.662 de migranţi de la un foarte probabil înec, a anunţat marţi organizaţia non-guvernamentală europeană SOS Mediterana, ce închiriază această navă.
Începând cu 7 martie 2016 şi cu prima sa salvare a unei ambarcaţiuni în derivă în Marea Mediteraneană, nava asociaţiei a asigurat '73 de operaţiuni de salvare şi 24 de transbordări', adică preluări de migranţi care au fost salvaţi de alte nave. În total, 13.991 de persoane în derivă au ajuns pe puntea navei "Aquarius", dintre care 9.662 au fost salvate direct din apele mării.
"Nu există altă soluţie decât să-i salvăm pe aceşti oameni aflaţi în derivă în mijlocul Mediteranei", a explicat co-fondatoarea asociaţiei, Sophie Beau, în timpul unei conferinţe de presă la Marsilia, sud-estul Franţei.
La fel ca toţi migranţii salvaţi din mare de nave comerciale sau militare, aceşti bărbaţi (8 din 10) şi aceste femei sunt preluaţi apoi în Italia. Un sfert dintre oamenii salvaţi sunt copii sau adolescenţi minori, în 8 din 10 cazuri neînsoţiţi.
SOS Mediterana, care doreşte să alerteze cu privire la încălcările de drepturi ale omului în Libia, va publica în viitorul apropiat o culegere de mărturii ale migranţilor care au fost salvaţi şi povestesc despre traficul de oameni, umilinţele, relele tratamente şi violurile ale căror victime au fost.
"Legea armelor, violenţa, barbaria: toate persoanele (care au trecut prin Libia) povestesc aceasta", a adăugat Sophie Beau, care vrea să prevină orice tentaţie a ţărilor europene de a încheia un acord pentru retrimiterea de migranţi în această ţară "pradă haosului".
Asociaţia, o iniţiativă a cetăţenilor europeni menită să salveze cât mai multe vieţi posibil pe mare, a lansat un nou apel pentru donaţii: fiecare zi pe mare costă 11.000 de euro. Independentă faţă de state şi UE, SOS Mediterana, care lucrează cu echipe ale organizaţiei Medici fără Frontiere, a fost finanţată anul trecut în proporţie de 71% în Franţa, prin donaţii private, restul venind în principal de la întreprinderi şi fundaţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.