Președintele american Donald Trump a declarat marți că Statele Unite se angajează într-un conflict deschis împotriva teroriștilor din Afganistan, dând de înțeles că va trimite mai multe trupe.

 

Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, Trump a promis o campanie militară intensificată împotriva insurgenților talibani care au câștigat teren în fața guvernului afgan, susținut de SUA.

„Nu vrem să construim o națiune din nou. Vrem să ucidem teroriști. Consecințele unei ieșiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât și inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriștii, inclusiv ISIS și al-Qaeda, l-ar umple instantaneu”, a spus Trump. El a mai spus că „instinctul inițial a fost acela de a retrage trupele”, dar a adăugat că a fost convins de către consilierii săi de securitate națională că este necesară întărirea capacității SUA de a împiedica talibanii să elimine guvernul de la Kabul. Președintele SUA a extins autoritatea forțelor armate americane din Afganistan pentru a viza rețele militante criminale.

Președintele republican, care și-a criticat predecesorii pentru stabilirea unor termene limită pentru retragerea trupelor din Irak și Afganistan, a refuzat să anunțe un interval privind operațiunile militare americane extinse din Afganistan și nu a precizat câte trupe suplimentare va trimite SUA.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, au salutat decizia președintelui american de a trimite mai multe trupe în Afganistan, pentru soluționarea conflictului cu insurgenții talibani.

„Salut noua abordare bazată pe condiții din partea președintelui Trump față de Afganistan și regiune. NATO rămâne pe deplin angajată față de situația din Afganistan, iar eu aștept cu nerăbdare să discut despre calea de urmat cu secretarul american al Apărării, James Mattis, cu aliații noștri și cu partenerii internaționali", a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a amintit că statele partenere s-au angajat deja să sporească prezența militară în Afganistan, în condițiile în care au fost detașate până în prezent peste 12.000 de trupe.

„În ultimele săptămâni, peste 15 națiuni s-au angajat să contribuie în mod suplimentar la misiunea noastră de sprijin. Punem accent în mod special pe continuarea dezvoltării forțelor afgane și pe îmbunătățirea unității de comandă și control. Sute de mii de trupe din Europa, Canada și țările partenere au intervenit alături de forțele americane, iar peste o mie de persoane au plătit prețul final. Cu sprijinul NATO, Afganistanul are acum forțe de securitate profesioniste, formate din aproximativ 350.000 de militari și polițiști”, a mai spus Stoltenberg.

NATO a reiterat un apel pentru negocierea unui acord politic în vederea unei păci durabile în Afganistan și le-a cerut țărilor din regiune să nu găzduiască grupări extremiste.