În Bihor, pensionarii reprezintă un sfert din populaţie
La ora actuală, categoria pensionarilor reprezintă una dintre cele mai defavorizate pături sociale din România. Toate programele guvernamentale cu privire la indexări, recorelări şi alte facilităţi vin să adâncească şi mai mult abisul în care pensionarul român a fost condamnat să-şi trăiască ultimii ani din viaţă. Fiecare indexare şi recorelare, anunţate de către mai marii din Guvern cu surle şi urale, lasă un gust amar milioanelor de amărâţi, care se trezesc că li s-a mărit pensia, în cel mai fericit caz, cu cel mult 100.000 lei pe lună.
În Bihor, în ultimul an, numărul pensionarilor a crescut cu 4%, înregistrându-se la ora actuală în evidenţele Casei Judeţene de Pensii 213.000 pensionari, ei reprezentând aproape 25% din populaţia judeţului. Dacă prin 1990 raportul era 100.000 de salariaţi la 50.000 de pensionari, azi aceluiaşi număr de salariaţi îi revin 130.000 pensionari. Valoarea medie a unei pensii de stat în Bihor este de doar de 1.868.000 lei, cu mult sub valoarea estimată la nivel de ţară, care este stabilită aproximativ la 2.654.000 lei. Cea mai dramatică situaţie o întâlnim în rândul celor 47.000 pensionari din agricultură a căror pensie medie este la nivelul judeţului de 396.000 lei, existând printre ei şi persoane care trebuie să-şi ducă traiul cu 160.000 lei/lună! "De la 1 ianuarie 2004, se va aplica cea de a V-a etapă de recorelare a sistemului de pensii pentru cei ale căror drepturi la pensie s-a deschis până pe data de 1 ianuarie 1999. În Bihor, de noile prevederi beneficiază 87.000 de persoane. În acelaşi timp, agricultorilor li se va dublea valoarea pensiei", ne-a declarat Leontin Ţârle, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii. Până în data de 24 decembrie a.c., CJP Bihor mai poate prelua dosarele celor care pot demonstra că se încadrează la categoria refugiaţi. Din 2000, dată la care a intrat în vigoare legea cu privire la drepturile persoanelor persecutate au fost depuse peste 9.700 de cereri, din care 9.000 au îndeplinit condiţiile legale. În baza Legii 309/2002, ce conferă unele drepturi celor care au efectuat stagiul militar în detaşamente de muncă. La această categorie au fost înregistrate 6.750 de cereri, dintre care 6.270 fiind soluţionate pozitiv.În ce priveşte gradul de colectare al veniturilor la bugetul asigurărilor sociale pe anul în curs acesta este de 96%, peste 900 de agenţi economici fiind în proces de executare silită, aceştia datorând bugetului de asigurări sociale 670 miliarde de lei.
Pensiile private, un lux pe care mulţi dintre români nu şi-l vor permite
Proiectul de lege privind fondurile de pensii obligatorii administrate privat are ca scop asigurarea unui venit suplimentar la pensie. Contribuţia la fondurile de pensii va fi obligatorie pentru persoanele în vârstă de până la 35 de ani care devin pentru prima dată asiguraţi şi facultativ pentru cei până la vârsta de 35 de ani care sunt deja asiguraţi, limitându-se astfel categoriile de beneficiari. În acelaşi timp, proiectul de lege prevede ca valorea contribuţiei să fie, în primul an, de 2% din salariul brut al angajatului, iar creşterea până la plafonul de 8% se va face lent în zece ani. De asemenea, în proiect se mai prevede că fondurile de pensii ocupaţionale vor fi administrate de societăţi pe acţiuni înfiinţate special pentru acest scop. Capitalul social minim necesar pentru societatea-administrator a fost stabilit la 20 milioane euro, evitându-se transformarea acesteia într-un alt FNI.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.