Sala „Arcadia” a Teatrului Regina Maria a devenit, ieri, neîncăpătoare, cu prilejul celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional „Flori de Mai”, care a reunit sute de copii cu nevoi speciale. Evenimentul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea și s-a desfășurat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara - anotimpul bucuriei”.

 

Un festival devenit tradiție

 „În fiecare an, prin organizarea acestui festival, dorim să arătăm că, și dacă sunt copii cu nevoi speciale, ei știu să facă lucruri minunate. De altfel, prin activitățile propuse în cadrul proiectului „Flori de Mai”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean, național și internațional, dar și să prezentăm momente artistice de calitate, pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, ne-a declarat prof. dr. Angela Marușca, directoarea CSEI „Orizont” Oradea.

Evenimentul, ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție, s-a derulat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara - anotimpul bucuriei”, și a avut patru secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative); Muzică/Dans (cântece, dans, instrumente muzicale); Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD (unde au trimis lucrări inclusiv participanți din Turcia, Polonia, Lituania, Grecia și Ungaria).

Amfitrioni au fost Romina Dan și Mircea Dan, profesori la CSEI „Orizont” Oradea. Programul artistic susținut de fiecare instituție a constat într-un moment de dans, muzică, teatru etc., iar un juriu format din reprezentanții unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, a desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni pe baza fișei de evaluare.

 

Sute de participanți la eveniment

„Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt elevii cu CES din şcolile speciale şi elevii cu CES integraţi, iar cei indirecţi sunt colegii elevilor integraţi, profesorii care pregătesc elevii pentru festival, dar și părinţii elevilor participanţi, care au ocazia să-şi vadă elevii pe scenă”, a mai spus prof. Angela Marușca.

De altfel, unul dintre scopurile principale ale acestui festival este de a contribui la creșterea stimei de sine şi a încrederii în forţele proprii la elevii implicaţi în festival, având în vedere că sunt copii cu cerinţe educative speciale, iar unii dintre ei nu au mai urcat niciodată pe scenă. În plus, în cadrul evenimentului, elevii au ocazia să socializeze și să formeze relaţii de prietenie cu colegi din şcolile partenere, să îmbine utilul cu plăcutul și să descopere tradiţii şi obiceiuri noi.

Prin introducerea concursului în CAEN, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei.

La ediția din acest an au participat, în spectacol, în jur de 31 de formații artistice, 210 elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate; la secţiunea DVD, au participat aproximativ opt formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din opt instituții bihorene, din țară și străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, în holul de la intrarea în Sala Arcadia, au fost expuse lucrări ale copiilor cu CES coordonați de cadre didactice din 89 de unități școlare din întreaga țară și de peste hotare.

Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, în colaborare cu: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Oradea, Universitatea din Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Liceul de Arte Oradea, Asociația „Toma George Toboșaru” Oradea și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi  „Orizont”.

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați, la final, pentru munca lor, cu multe diplome și cadouri.