Opt ambulanţe de familie marca Fiat Punto dotate cu EKG, defibrilator, tuburi de oxigen, genţi de urgenţă, GPS, staţie radio şi telefon mobil au ajuns, ieri, în Bihor, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Trei dintre ele vor funcţiona în Oradea, una la Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi două în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, în timp ce substaţiile mari din judeţ: Aleşd, Marghita, Salonta, Beiuş şi Ştei vor beneficia şi ele de câte o maşină. Ambulanţele vor fi utilizate atât de echipajele medicale de urgenţă specializate cât şi de către medicii de familie. Autosanitarele au fost achitate din banii colectaţi din taxa de viciu, valoarea unei maşini fiind de 22 mii de euro. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, până în luna iunie a anului viitor, judeţul nostru va primi alte 68 de ambulanţe la fel de bine dotate.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în premieră pentru România, 250 de ambulanţe pentru consultaţii la domiciliu. Primele maşini au fost livrate luni, Bihorul primind opt astfel de maşini, care vor fi utilizate de echipaje medicale specializate şi de către medicii de familie. Repartizarea ambulanţelor de familie a fost făcută după cum urmează: trei ambulanţe, în Oradea (una - la Spitalul Clinic Judeţean de Copii şi două - în parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor), şi câte o ambulanţă în substaţiile mari din judeţ (Aleşd, Marghita, Salonta, Beiuş şi Ştei). În urma unui apel primit la 112, medicul de pe ambulanţă se deplasează la pacient pentru a-i acorda ajutorul medical de urgenţă, dar dacă situaţia pacientului este gravă, acesta este preluat de către o altă ambulanţă acreditată să transporte pacientul la spital.
Cele opt ambulanţe de familie au fost plătite din banii colectaţi din "taxă de viciu", valoarea unei maşini fiind de 22 mii euro. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bihor, dr. Tiberiu Bondar a declarat că 20-25 % dintre cazuri pot fi rezolvate de către aceste ambulanţe. În momentul de faţă, parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor numără 73 de ambulanţe, pe care lucrează 34 de medici, 114 asistenţi medicali şi în jur de 140 conducători auto. Alte 68 de ambulanţe, de diferite tipuri şi cu diferite dotări, printre care ambulanţe de tip B, Volkswagen T5, 4x4, care vor avea GPRS, un mod de transmitere a datelor în timp real, sunt aşteptate să ajungă la Oradea până în luna iulie a anului viitor.