Începând cu anul 1997, reforma economică a României a însemnat şi restructurarea profundă a sectorului minier. Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere, cu sprijinul a 6 birouri regionale şi 8 reprezentanţe locale, desfăşoară proiecte care au ca obiectiv regenerarea economică şi socială a zonelor afectate de restructurarea din minerit.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere colaborează cu instituţii guvernamentale şi neguvernamentale, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai ONG-urilor şi cu cetăţenii interesaţi de această problematică.
În acest sens, zilele trecute, la Ştei, a avut loc prezentarea şi implementarea componentei de regenerare socio-economică a proiectului intitulat „Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socio-economică", aceasta vizând alte 385 de localităţi din 22 de judeţe ale României, cu o valoare a acţiunilor efective de regenerare de circa 74 de milioane de dolari.
La seminar au participat Ioan Lucaciu şi Horia Miara, primarul, respectiv viceprimarul oraşului Ştei, ing. Ioan Borza, director la Exploatarea Minieră Băiţa Plai şi reprezentanţii Centrului Cetăţenesc pentru Dezvoltarea Democraţiei Ştei. Mălina Suplăcan, coordonator regional pentru zona Oradea, a prezentat cauzele şi efectele pe care le are exploatarea de uraniu din zonă asupra comunităţii locale. Obiectivele urmărite de proiect sunt: accelerarea măsurilor destinate creării de locuri de muncă, susţinerea activităţilor de dezvoltare locală prin construirea de capacităţi la nivelul comunităţii şi prin finanţarea infrastructurii economice şi a serviciilor sociale, precum şi consolidarea capacităţii instituţiilor statului responsabile de implementarea componentei de regenerare economică şi socială.