Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că proiectul privind amenajarea şi dotarea clădirii Muzeului Ţării Crişurilor cu mobilier special, precum şi amenajarea curţii instituţiei de cultură a fost acceptat spre finanţare prin POR 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 21,8 milioane lei.

 

Documentaţia pentru proiectul „Reparații Capitale și Amenajări Interioare, Sediu Nou - Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Lucrări de Amenajare Incintă și Amenajări Speciale de Muzeu”, a fost înaintată către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în toamna anului 2016 pentru a fi finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. „În cadrul etapei de evaluare tehnică și financiară, proiectul Consiliului Județean Bihor a obținut 80,5 puncte, al treilea cel mai mare punctaj din peste 100 de proiecte. În urma informării rezultatului privind acest rezultat, instituția noastră nu a depus nicio contestație”, a anunţat, într-un comunicat de presă, CJ Bihor.

„Optimismul de acum două săptămâni prinde contur înspre un proiect definitiv câștigat. Speranța mea este că vom putea semna contractul de finanțare în valoare de 21,8 milioane lei cât de curând, poate chiar săptămâna viitoare”, a declarat Pásztor Sándor, președintele CJ Bihor.

Proiectul prevede lucrări de amenajări și dotări interioare pentru clădirea monument istoric - pereți de compartimentare din gips-carton, pereți din sticlă, pardoseli supraînălțate, tavane din gips-carton, compartimentări mobile, mobilier (structuri pentru expunere obiecte, vitrine de expunere, elemente de decor și de informare, reconstituiri și alte elemente tridimensionale), dar și lucrări de amenajare a spațiului public aferent curții muzeului - reabilitarea porții principale de acces, curățarea terenului și amenajarea spațiului verde, construirea unui amfiteatru, amenajarea unui spațiu de așteptare, repararea fântânii, pavajul aleilor, amenajare de parcări, repararea și completarea împrejmuirii, restaurarea cabinei de pază, sistematizarea pe verticală și realizarea rețelelor exterioare, realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și montarea de mobilier urban. „În urma deschiderii parțiale a noului sediu al muzeului, prin proiectul declarat acum câștigător se realizează o altă etapă importantă înainte ca iubitorii de artă și istorie din județul Bihor și din întreaga regiune să redobândească cel mai important lăcaș de cultură din această zonă a țării”, se mai menţionează în comunicat.