Duelul pentru un loc între primele trei s-a încheiat cum nu se putea mai prost pentru CSM CSU Oradea care a fost învinsă clar, 85-70 (26-12, 8-22, 33-21, 18-15) de către Steaua Bucureşti şi a irosit astfel aproape orice şansă de a mai avansa în clasament. Jocul a contat pentru etapa a 30-a din Liga Naţională de baschet masculin.

 

După o perioadă de tatonare, gazdele s-au instalat la conducere şi treptat s-au distanţat pe tabela de marcaj. Orădenii au evoluat slab atât defensiv cât şi ofensiv, drept dovadă fiind scorul înregistrat după primele 10 minute (26-12). În acest interval de timp campioana nu a izbutit să înscrie nicio aruncare de la distanţă. Singurul care a evoluat în nota obişnuită (constant bine) a fost Sean Denison, pivotul canadian înscrind 8 puncte în primul sfert. Cristian Achim a început jocul fără Uros Lucic care a fost lăsat în afara lotului. Pauza dintre cele două sferturi a avut efectul de a-i trezi pe campioni. Jocul s-a schimbat radical astfel că până la pauză cursa de urmărire a „leilor roşii” a fost încununată de succes (34-34). Cu o evoluţie perfectă a defensivei dar şi cu o eficacitate ridicată în atac CSM CSU a reuşit să refacă diferenţa de 14 puncte înregistrată la finele primului sfert. Chiar dacă au arătat o cu totul altă faţă în această secvenţă a meciului, bihorenii nu au reuşit până la pauză să înscrie nici măcar un coş de trei puncte (0 din 8 încercări). Destul de slab a fost şi procentajul aruncărilor libere (66%) doar 10 din cele 15 posibilităţi fiind transformate. Principalii marcatori ai orădenilor în primele 20 de minute au fost Zeno cu 10 puncte, Barnette cu 9 şi Denison cu 8.

 

33 de puncte încasate în sfertul al III-lea!

Dacă am spus că în primul sfert apărarea nu a funcţionat, cea ce s-a întâmplat în sfertul al treilea a fost de neimaginat. Echipa lui Cristian Achim care mereu a mizat în primul rând pe jocul bun de apărare a încasat nu mai puţin de 33 de puncte! În aceste condiţii Steaua a intrat în secvenţa decisivă cu un avantaj liniştitor de 12 puncte. În primele două minute de la reluarea reprizei secunde orădenii nu au marcat niciun punct în timp ce gazdele au izbutit să înscrie 10 consecutive. După 5 minute din sfertul al treilea steliştii au reuşit un parţial de 18-4. Primul coş de la distanţă marcat de oaspeţi a venit abia în minutul 26, autorul fiind Andrei Mandache. Aşadar, la intrarea în secvenţa decisivă orădenii aveau de recuperat o diferenţă de 12 puncte (67-55). Revenirea mult aşteptată nu s-a mai întâmplat. Zvâcnirea din sfertul al doilea nu a mai avut loc astfel că Oradea a pierdut în Capitală jocul decisiv pentru podium. Mai mult, diferenţa de 15 puncte (85-70) înregistrată la final risipeşte orice şansă la o clasare superioară Stelei în eventualitatea unei egalităţi de puncte deoarece coşaverajul bucureştenilor este superior în cele patru dueluri directe (2 victorii Steaua, 2 Oradea). Aşadar, cel mai probabil CSM CSU va încheia sezonul regulat pe locul al 4-lea ceea ce înseamnă că în eventualitatea calificării în semifinale va întâlni cea mai puternică echipă a campionatului, U BT Cluj-Napoca, care a câştigat toate cele 5 jocuri directe din acest sezon.

 

CSM CSU Oradea: Mandache 14 puncte (4x3p), Barnette 13, Nicoară 2, Denison 10, Franklin 4, Zeno 18, Petrişor, Ţîbîrnă 3, Pasalic 6 (2).

Antrenor: Cristian Achim.

Steaua Bucureşti: Szijarto 17 (4), Malesevic 9 (1), Runkauskas 21 (5), Falker 9, Dudzinski 15 (2), Negoiţescu 2, Curry 4, Fraseniuc 8.

Antrenor: J. Toijala.