(12 octombrie 1918-20 aprilie 1919) - Descoperiţi cum a fost Bihorul la „...spargerea lumii...”
Octombrie este o lună cu semnificaţii aparte pentru istoria oraşului Oradea, care anul acesta au fost amplificate de împlinirea Centenarului Declaraţiei de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, semnată în casa avocatului Aurel Lazăr.
De mai bine de un deceniu, acolo, pe strada Aurel Lazăr nr. 13, funcţionează Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, parte a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment major al istoriei românilor, la 10 octombrie 2018 aici a avut loc o suită de manifestări de mare amploare.
Manifestările au fost deschise de dezvelirea plăcilor comemorative dedicate participanţilor la elaborarea şi semnarea documentului în urmă cu un secol, care au fost amplasate pe frontispiciul casei memoriale, astfel încât numele acestora să rămână încrustate la loc de cinste pentru ca noi, cei de astăzi şi cei din viitor, să-i cunoaştem şi să-i simţim aproape.
În aceeaşi zi a avut loc vernisarea unei expoziţii de excepţie. Intitulată sugestiv Bihorul la „...spargerea lumii”, aceasta vine să ne prezinte evenimentele petrecute în perioada cuprinsă între toamna anului 1918 şi primăvara anului 1919, momentul integrării Bihorului în România, urmare a voinţei democratice exprimate de români la 1 Decembrie 1918 la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Expoziţia este una de o mare complexitate conceptuală, interpretativă şi de expunere muzeografică. Noutatea o reprezintă faptul că e o expoziţie interactivă, care prezintă documente de arhivă, hărţi reprezentând destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale, toate având valoare memorialistică. Expoziţia are ca temă principală participarea bihorenilor la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dar şi evenimentele premergătoare şi cele de după această dată. Vizitatorii sunt întâmpinaţi de un „tunel al timpului” în care sunt prezentate personalităţi şi evenimente care vorbesc despre naţiunea română şi despre ideea de unitate naţională. În cadrul expoziţiei pot fi văzute hărţi interactive, credenţionalele celor prezenţi la Alba Iulia, precum şi documente şi obiecte originale din acea perioadă (uniforme militare, steaguri şi obiecte care au aparţinut soldaţilor români).
În cadrul expoziţiei rulează filme documentare, unul de epocă ce prezintă imagini ale armatei române pe front şi un altul care prezintă înaintarea trupelor române de pe aliniamentul Ciucea-Zam spre Oradea până la Tisa. În cadrul acestui film pot fi văzute imagini cu intrarea armatei române în Oradea (20 aprilie 1919), vizita familiei regale (23 mai 1919) şi operaţiunile armatei române pe Valea Tisei. Vizitatorii pot răsfoi presa vremii (Tribuna Bihorului, Gazeta Oficială, Szabadság) şi să-şi facă fotografii cu manechinele îmbrăcate în costume de epocă. Expoziţia beneficiază şi de o prezentare completă printr-un touchscreen pus la dispoziţia vizitatorilor.
De fapt, prin această realizare expoziţională, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” devine un adevărat Muzeu al Unirii, expoziţia permanentă fiind una nouă, deosebită de ceea ce a fost până în prezent. Autorii conceptului şi expoziţiei sunt un grup de specialişti ai instituţiei muzeale orădene format din prof univ. dr. Aurel Chiriac, director şi coordonatorul echipei de specialişti, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, dr. Petru Ardelean, drd. Tiberiu Ciorba, muzeografi. Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul Ţării Crişurilor – complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea, iar parteneri Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Oradea, Transglobus Services, Asociaţia Aurel Lazăr.
Invităm pe toţi cei doritori să treacă pragul casei memoriale pentru a descoperi noul muzeu. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru elevi, studenţi, iar ghidajul pentru grupuri este 5 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.