165 de km pe jos, de la Bădăcin la Sighetu-Marmaţiei - Pelerinaj în amintirea martirilor
De 18 ani, în cinstea martirilor şi mărturisitorilor morţi în temniţele comuniste, în fiecare an tinerii pornesc într-un pelerinaj pe jos, lung de 165 de km, de la Bădăcin la Sighetu-Marmaţiei. Ediţia din acest an a evenimentului a reunit peste 70 de tineri din diferite zone ale țării, preponderent din Bihor, Sălaj, Maramureș, Cluj, Mureș și Timiș.
Pelerinajul s-a desfășurat în perioada 22 august - 1 septembrie, evenimentul fiind o adevărată provocare pentru tinerii participanți, întrucât, în urma acestei experiențe, își schimbă modul de a fi, de a gândi, și de a relaţiona.
„Acest pelerinaj este un drum, dar nu ca oricare altul, ci unul în care jertfa, rugăciunea şi cântecul îşi fac simţită prezenţa timp de zece zile, iar prieteniile -dincolo de aceste câteva zile. Este un drum în care fiecare pelerin renunţă la confortul de acasă, la mofturi, la internet, cu scopul de a-i cunoaşte pe martirii bisericii, de a-i cinsti, de a cunoaşte istoria bisericii, cu scopul de a se ruga împreună cu alţii în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii, cu scopul de a socializa şi de a învăţa unii de la alţii”, mărturisește unul dintre tinerii care au participat la pelerinaj.
Pelerinii au petrecut câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind, astfel, memoria înaintașilor, care, la rândul lor, s-au jertfit pentru acest neam. Drumul pe jos până la Sighet este o acţiune de mare sacrificiu pentru tinerii participanţi, deoarece au de înfruntat intemperiile naturii, arşiţa, ploaia sau frigul în zona muntoasă. Însă cele zece zile rămân o experienţă marcantă pentru fiecare, atmosfera de bucurie şi de fraternitate devenind un suport motivaţional semnificativ. Localităţile pe unde trec îi întâmpină pe tineri cu emoţie şi amabilitate, oferindu-le, în limita posibilităţilor, mâncare şi cazare.
Ca în fiecare an, odată ajunşi la Sighet, pelerinii au parte de câteva zile de reculegere spirituală, o răsplată pentru jertfa lor. Şi anul acesta, în data de 29 de august, tinerii pelerini au avut privilegiul de a-i revedea şi de a-i asculta la Închisoarea-memorial de la Sighetu Marmaţiei pe câţiva dintre foştii deţinuţi politici care au participat la Liturghia celebrată pentru ei şi în memoria tuturor martirilor bisericii.
Părinţii Congregaţiei Don Orione din Oradea sunt organizatorii perseverenţi ai acestei frumoase acţiuni pentru tineri.
Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3”.
La componenta consiliului loacal nu o sa vedeti nici un ban pentru casa lui Maniu...