Episcopia Romano-Catolică a transmis orădenilor că proiectul de reabilitare a Palatului Baroc a ajuns cu un pas mai aproape de realitate, graţie finanţării obţinute din partea Guvernului Ungariei. Astfel, se acordă o finanțare în valoare de aproximativ 28 milioane lei pentru renovarea monumentului şi amenajarea unui muzeu creștin, a unui centru cultural și turistic în acest imobil.

 

„Îndelungatele eforturi ale Episcopei Romano-Catolice de Oradea în vederea reabilitării Palatului Episcopal Baroc din Oradea a intrat într-o etapă nouă. Guvernul Ungariei, prin Hotărârea de Guvern Nr. 1366/2017, a acordat o finanțare în valoare de aproape două miliarde de forinți (aproximativ 28 milioane lei) pentru renovare”, se arată în comunicatul emis de Episcopie. De ani buni Episcopia Romano-Catolică a elaborat, în detaliu, planul de reabilitare a clădirii. Dacă, iniţial, s-a dorit accesarea de fonduri europene, Episcopia a fost nevoită să renunţe la acest plan, pentru că reabilitarea, cu toate funcţiunile prevăzute, nu s-a putut încadra în condiţiile unei astfel de finanţări. De aceea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a apelat la Guvernul Ungariei, care a aprobat finanţarea în trei etape.

„Episcopia Romano-Catolică de Oradea își reafirmă și pe această cale dorința fermă de a reintegra în circuitul cultural și turistic edificiul aflat în discuție, care reprezintă cel mai important element al milenarei sale moșteniri culturale și ecleziastice, operă a unui maestru important al artei barocului european”, se arată în comunicat. „Arhitectul imperial Franz Anton Hillebrandt a demarat construcțiile sediului episcopal în anul 1762, la comanda episcopului orădean Adam Patachich, lucrările fiind finalizate în 1776. Episcopia Romano-Catolică de Oradea dorește să îndeplinească dorința de acum două secole și jumătate a fondatorului prin redarea în folosul comunității și a vieții culturale a acestei capodopere a patrimoniului arhitectural orădean”, se mai precizează în informare.