30%, gradul de colectare separată a deșeurilor - Un an de la implementarea SMID
La un an de la începerea implementării în Bihor a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), gradul de colectare separată a deșeurilor în județ este de 30%.
Anunțul a fost făcut joi, 18 noiembrie, într-o conferință de presă, de Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Bihor.
„Practic, din octombrie anul trecut a început perioada de contractare. S-au încheiat concracte între operatorii de salubritate, desemnați pe fiecare zonă în parte prin licitație și beneficiarii finali ai serviciului de salubritate - gospodării, respectiv companii locale. Ulterior, a început colectarea selectivă pe patru fracții în mediul rural și pe cinci fracții în mediul urban, astfel încât, în luna aprilie, la șase luni de la începerea acestui demers, s-a ajuns la un procent de colectare separată a deșeurilor de 28%, medie a celor șase zone de operare”, a anunțat Mircea Mălan, în deschiderea conferinței. Potrivit acestuia, municipiul Oradea nu este luat în calcul, întrucât este o zonă separată în SMID Bihor, fiind gestionat de primărie.
Astăzi, la un an de la punerea în practică a sistemului SMID, gradul de colectare separată a deșeurilor în județ este de 30%, medie la cele șase zone, după cum urmează: zona 1 B, din jurul orașul Oradea, 21%; zona 2: 25%; zona 3 - 32%; zona 4: 31%; zona 5: 33% și zona 6 - 39%.
„RER, deși are fiecare pubelă dotată cu cip, nu a implementat acest sistem, astfel încât, în această zonă, nu s-a putut aplica principiul „Plătești cât arunci!” și atunci s-a plătit 18 lei de către o gospodărie, indiferent ce cantitate de deșeu rezidual a generat. În celalte zone și la insistențele noastre, s-a aplicat un tarif de 14,5 lei pe prima ridicare, iar apoi fiecare colectare costă în plus 3,5 lei”, a precizat președintele Ecolet. Mălan a adăugat că s-a convenit cu cei de la RER ca, de la 1 ianuarie, să implementeze şi ei acest program şi să propună un tarif.
Platforme de deșeuri în zonele turistice
Mircea Mălan a mai anunțat, în cadrul conferinței de presă, montarea unor platforme semi-îngropate în zonele turistice din județul Bihor. Vor fi achiziționate 13 platforme, fiecare dintre acestea având câte trei recipiente, unul cu o capacitate de trei metri cubi pentru sticlă și două cu o capacitate de cinci metri cubi pentru fracție umedă, respectiv fracție uscată.
„Aceste platforme vor fi amplasate în 13 locații care au fost stabilite în urma consultării cu toți primarii din județul Bihor. Aceste locații sunt locurile unde în sezon merg foarte mulți turiști. De exemplu, în Padiș – Glăvoi, Stâna de Vale, lângă peștera vizitabilă din Remetea, în Șuncuiuș, în Vadu Crișului. Deci sunt zone unde vin foarte mulți bihoreni sau turiști la sfârșit de săptămână și unde nu există un sistem corespunzător de depozitare și gestionare a acestor deșeuri”, a precizat Mircea Mălan. Locațiile unde vor fi amplasate platformele sunt: Șuncuiuș, Vadu Crișului, Roșia, Pietroasa, Remetea, Bratca, Sat de Vacanță Vârtop, Stâna de Vale, Ștei, Coada Lacului, Luncasprie, Cărăsău și Budureasa.
Proiectul va fi realizat în parteneriat cu primăriile. Acestea vor pune la dispoziție terenul, iar ADI Ecolect ahiziționează și montează, din bugetul propriu, fiecare platformă. Ulterior, primăriile vor încheia un contract cu operatorul de salubritate din zona respectivă și va suporta contravaloarea ridicării deșeurilor din platforme.
Inițiativa a fost votată în unanimitate în Adunarea Generală a Acționarilor, care a avut loc înaintea conferinței de presă.
De asemenea, joi, 18 noiembrie, în ședința Adunării Generale a Ecolect, a fost votat și un alt proiect, intitulat „Școala reciclează”, care va fi pus în practică împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
„În cadrul proiectului se dorește achiziționarea de pubele, în fiecare clasă și în cancelaria școlii, pe fiecare categorie de deșeu în parte, inclusiv pe deșeu biodegradabil. Dorim să facem acest lucru din resursele ADI Ecolect și cu sprijinul operatorilor de salubritate. ADI Ecolect a bugetat acest proiect, urmând să folosim banii în măsura în care vor fi necesari și în funcție de participarea bănească a operatorilor de salubritate”, a mai menționat Mircea Mălan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.