33,5 milioane de lei pentru reabilitarea interioară - În doi ani, Oradea va avea un Palat episcopal ca nou
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a alocat o finanțare de 33,5 milioane de lei pentru reabilitarea interioară a Palatului episcopal greco-catolic din Oradea. Termenul de execuție pentru această lucrare este de doi ani.
Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a făcut vineri, 7 februarie, o vizită pe șantierul Palatului episcopal, avându-l alături pe Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. De asemenea, au mai fost prezenți patronul firmei de construcții Selina, Beniamin Rus, și directorul de proiect, Alex Ienciu.
„Suntem la obiectivul de investiții pe care îl finanțează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Este vorba despre reabilitarea și restaurarea interioară a Palatului episcopal greco-catolic din Oradea, o clădire devastată de un puternic incediu în august 2018. Reabilitarea exterioară a avut loc imediat după acel incendiu, rod al colaborării Episcopiei greco-catolice cu Primăria municipiului Oradea. Noi ne-am asumat, în anteriorul mandat de ministru al dezvoltării, să finanțăm lucrarea pe partea interioară și să redăm Oradiei, turiștilor și proprietarului (n.r. – Episcopia greco-catolică), această clădire emblematică pentru Oradea”, a declarat ministrul Cseke Attila, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată în curtea palatului.
Durata de execuție pentru reabilitarea interioară a clădirii este de doi ani, având în vedere că este o lucrare care necesită multă muncă migăloasă.
În ceea ce privește lucrările care vor fi executate, Cseke a anunțat că planșeele care au fost distruse în incendiu vor fi refăcute, la fel și tavanul, pe ceea ce a existat înainte. De asemenea, tâmplăriile, care s-au distrus, atât pe pereți cât și pe uși, vor fi refăcute, iar zugrăvelile vor fi realizate în culorile originale.
„În urma acestei investiții, vom avea un Centru cultural greco-catolic în inima Oradiei. Pe această cale, îi mulțumesc Preasfinției Sale Virgil Bercea, pentru că această clădire va fi nu numai sediul Episcopiei greco-catolice, ci va veni și în așteptarea publicului orădean, a vizitatorilor și turiștilor. La subsol, vor exista mai multe săli expoziționale, gen muzeu, la parter, va fi o sală multifuncțională, o cafetărie și o librărie, la etaj, pe lângă partea funcțională a episcopiei, vor fi săli pentru evenimente special organizate. Este o investiție pentru care Ministerul Dezvoltării va aloca 33,5 milioane de lei, sumă care va fi asigurată din bugetul de stat 2025-2026. Sperăm că, la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027, să venim aici cu toții și să ne bucurăm de această investiție”, a mai spus ministrul Cseke.
La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și antreprenorul Beniamin Rus.
„Ne bucurăm că avem oportunitatea să punem în valoare acest monument istoric, pentru că este o lucrare de mare finețe. Recondiționările sunt extrem de greu de făcut, iar noi trebuie să lucrăm după tehnologia specifică acelei perioade când s-a născut acest edificiu. Nu putem în niciun fel să schimbăm ceva... Trebuie să apelăm la specialiști din Budapesta, poate din Viena, și să dăm valoare acestui monument”, a precizat patronul Selina.
În continuare, a luat cuvântul episcopul greco-catolic de Oradea.
„Au început deja lucrările. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, înainte de toate, pentru că s-a reușit să se ajungă la acest punct. Apoi, îi mulțumesc domnului ministru și domnului Rus, pentru că primul a facilitat să se ajungă la acest moment, iar celălalt a avut firma care poate să lucreze într-un obiectiv de acest gen. Mă rog bunului Dumnezeu ca lucrurile să meargă bine și, în doi ani, să reușim să deschidem Episcopia”, a spus PS Sa Virgil Bercea.
La finalul conferinței de presă a vorbit directorul de proiect, Alex Ienciu, care a oferit detalii suplimentare legate de partea de finisaje. Potrivit acestuia, încălzirea încăperilor se va face se va baza pe ventiloconvertoare, la fel și sistemul de aerisire, cu recuperare de căldură. Pentru siguranța la incendii, în curtea palatului a fost construit un bazin cu volum mare, suplimentar hidranților.
„Va fi un sistem nou, pe cât posibil integrat într-o clădire monument, și ceea ce ne-a permis cultura. Nu am putut să venim cu foarte multe modificări. Ne bucurăm mult că suntem cei care finalizăm proiectul. Noi l-am început în 2018, după pompieri fiind primii care am intrat aici. Am refăcut șarpantele doar după poze. Nu aveam nimic atunci și ne bucurăm foarte mult să finalizăm și interioarele”, a punctat directorul de proiect.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.