Consiliul Județean Bihor a aprobat, în ședința extraordinară de ieri, 8 februarie, bugetul Județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul 2022. Proiectul propus de conducerea administraţiei judeţene prevede alocarea a 65% din cheltuieli pentru investiţii.

Comparativ cu anul precedent, veniturile prognozate pentru anul 2022 sunt cu 71% mai mari, de la 515 milioane lei la aproape 882 milioane. „În anul care a început, ne propunem să avem venituri de 881.715.661 milioane de lei, adică o creștere de 71,19%. Vorbim aici despre atragerea a peste 316 milioane de lei fonduri europene și 85 de milioane prin PNDL”, anunţase, într-o conferinţă de presă din 20 ianuarie, vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal.

Cheltuielile de funcționare ale aparatului propriu și ale instituțiilor subordonate reprezintă aprximativ 35% din totalul veniturilor, respectiv 307 milioane lei, în timp ce bugetul prevăzut pentru dezvoltare este de 574 milioane lei.

„În 2021 am avut un buget împărțit, 50% pentru funcționarea aparatului propriu, 50% pentru investiții. În 2022 ne propunem un buget de 65% axat pe dezvoltare și 35% funcționarea aparatului propriu. Creșterea mare prevăzută în bugetul din acest an este bazată pe atragerea unor sume importante de bani prin PNRR”, a mai precizat Gal.

Investițiile reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Bihor, bugetul prevăzut în 2022 fiind cu 186% mai mare față de anul 2021. Suma prevăzută pentru investiții reprezintă 65% din totalul veniturilor. Cea mai mare pondere din bugetul propus la dezvoltare o au fondurile europene, de 316 milioane lei.

Într-o conferință de presă din 20 ianuarie, 2021, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a precizat: „Principalele investiții care vor fi derulate în acest an sunt legate de câteva domenii strategice pentru județul Bihor. În primul rând, este vorba despre circulația în județul Bihor, în zona metropolitană a Oradiei sau în zonele unde avem ambuteiaje mari în trafic. Apoi, este vorba de conectivitatea mare a județului Bihor, atât cea rutieră, cât și cea aeriană. Mai sunt prevăzute investiții pe partea de instituții de cultură, partea de patrimoniu, salubritate - curățenie și gestionarea deșeurilor, și alte proiecte care țin de extinderea rețelei de utilități în județul Bihor și de susținerea învățământului universitar.”