Școlile din județul Bihor vor beneficia, cel mai probabil din anul școlar viitor, de sume cuprinse între 70 și 153 de mii de euro pentru proiecte, evenimente, activități. În total, în cele 66 de școli vor ajunge în jur de 9,35 de milioane de euro.

Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde și măsuri pentru prevenirea abandonului școlar. Ministerul Educației a demarat în cadrul lui un program de granturi. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a identificat 100 de unități școlare care îndeplineau criteriile, fiind alese, în cele din urmă, 73 de unități. Acestea, împreună cu Inspectoratul, au avut la dispoziție între o săptămână jumătate și două săptămâni pentru a învăța cum să facă și să depună proiecte. În final, 66 de unități școlare au depus cereri de finanțare, celelalte urmând să pregătească dosarele pentru runda a doua.

„Fiecare școală, în funcție de numărul de elevi și de proiect, va primi între 70 și 153 de mii de euro, dintr-un total de 9,35 de milioane de euro. Paleta de activități pe care pot fi cheltuiți acești bani este mare: cheltuieli salariale, organizarea de evenimente și deplasări, cheltuieli de formare a cadrelor didactice, echipamente și software, mobilier și lucrări mici de amenajare, subvnții, ajutoare și premii, proiecte anti bullyng, programe școală după școală, atribuirea de hrană, proiecte anti drog. În acest moment cererile sunt în evaluare iar proiectele, evenimentele și activitățile vor începe de anul școlar viitor și se vor desfășura pe parcursul următorilor trei ani. Ideea tuturor acestor proiecte și abilități este să reducă abandonul școlar prin îmbunătățirea climatului în școală și a percepției elevilor și părinților față de școală”, a spus șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan.

În ceea ce privește numărul de copii care abandonează școala în județul Bihor, șeful Inspectoratului a susținut că este greu de aflat precis câți sunt pentru că mulți dintre elevi, cei din anii mai mari în special, pleacă la muncă în străinătate, apoi se întorc și revin la școală, dar „rata abandonului școlar nu depășește sigur 2-3%”.