A fost desemnat câştigătorul concursului de proiectare - Hora Centenarului, autor Horia Sabău
Concursul de proiectare şi realizare a ansamblului statual de la capătul Podului Centenarului, organizat de municipalitatea orădeană, şi-a desemnat câştigătorul.
Acesta este sculptorul Horia Sabău, care a propus o compoziţie formată din șase figuri antropomorfe stilizate îmbrățișate într-un dans specific românesc - hora şi care se unesc în partea de sus într-un cerc simbolizând unirea. Dezvelirea ar trebui să aibă loc înainte de 1 Decembrie 2018.
În prima parte a acestui an, Primăria Oradea a organizat un concurs pentru realizarea unui monument de for public, obiectivul fiind achiziția de servicii de proiectare și realizare a ansamblului statuar de la capătul Podului Centenarului, aflat în fază de construcţie. Ieri, municipalitatea orădeană a anunţat că sculptorul Horia Sabău a fost desemnat câşigător al concursului. „Contractul de prestări servicii între Municipiul Oradea și sculptorul Horia Sabău a fost semnat la data de 3 iulie 2018. Valoarea contractului de lucrări este de 945.000 lei, sumă care include: proiectare, avize, drepturi de autor, avizare tehnică, prestare servicii artistice de realizare și livrare a ansamblului statuar. În acest moment, dosarul lucrării a fost deja trimis de Primăria Oradea la București la Ministerul Culturii în vederea avizării, urmând ca lucrarea să obțină avizul Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public în ședința acesteia din luna septembrie”, a menţionat Primăria Oradea într-un comunicat, adăugând că după obținerea avizului se va emite și autorizația de construcție.
Dacă toate procedurile vor decurge fără probleme, ansamblul statuar va fi amplasat la intersecția străzilor Plevnei, Principatelor Unite și Călărașilor la intrarea pe Podul Centenarului, până la 1 decembrie 2018, dată la care România sărbătorește Centenarul Marii Uniri.
Potrivit Primăriei Oradea, ansamblul statuar „Hora Centenarului” „este o compoziție cu diametrul de 5 m și înălțime de 3,5 m, fiind compusă din șase figuri antropomorfe stilizate, îmbrățișate într-un dans specific românesc: hora. Figurile vor fi gravate în aceleași motive decorative întrețesute asemeni domului. Lucrarea va fi realizată din beton armat patinat. Motivele populare sunt inspirate din cele trei regiuni ale țării, iar acestea vor fi incizate cu dalta în betonul turnat. Motivele populare incizate în polistiren nu sunt cele definitive. Hora Centenarului este un ansamblu sculptural realizat din șase personaje care se unesc în partea de sus într-un cerc, cercul simbolizând unirea, pefecțiunea”.
Frumos,foarte Frumos !! Generatia noastra sa lase cat mai multe amintiri celor care vin dupa noi !