O interesantă lecție educativă a avut loc recent la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, prilej cu care elevii clasei a VIII-a B au fost informați despre pericolul la care se expun persoanele care consumă substanțe nocive.

Având în vedere Protocolul de colaborare privind Educația juridică, încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Înalta Curte de Casație și Justiție, semnat în anul 2013 și reînnoit în anul 2017 pentru perioada iunie 2017-iunie 2020, la invitația prof. Florina Toma, la clasa a VIII-a B, de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, s-a desfășurat, zilele trecute, o interesantă activitate, la care au participat ca invitați consilierul juridic Geanina Clop și Mihaela Moza, doctor de medicină internă. Pe parcursul întregului eveniment, s-au purtat discuții libere cu consilierul juridic, pe următoarele teme: Norme și comportament, Atribuții de identificare, Dreptul personalității, Dreptul la imagine. La rândul său, dr. Mihaela Moza a stârnit interesul elevilor, viitori liceeni, cu un filmuleț despre consumul etnobotanicelor. S-au pus mii de întrebări referitoare la aceste substanțe care devin, din păcate, o practică uzuală în rândul adolescenților. Se recomandă ca programele de prevenire să se axeze în principal pe faptul că părinții a aproximativ unul din patru adolescenți nu au o atitudine fermă în privința consumului de droguri ilicite și pentru mai mult de jumătate dintre adolescenți în privința consumului excesiv de alcool.

Elevii aveau vagi informații despre aceste substanțe nocive. Carla Ilieș, unul dintre elevii participanți, a afirmat următoarele: „Unii adolescenți încearcă să consume alcool sau substante toxice doar ocazional. Chiar și acest comportament poate fi considerat periculos, deoarece poate duce la dependență și la problemele secundare acesteia: consecințe ilegale, performanțe școlare slabe, pierderea prietenilor din anturaj, izolare socială și, nu în ultimul rând, probleme familiale”.