Trupul neînsufleţit al actorului George Voinese a fost adus miercuri, 18 noiembrie, în faţa Teatrului Regina Maria, pentru un ultim omagiu. Foştii colegi ai regretatului actor, dar şi alţi artişti care i-au fost prieteni s-au organizat în gărzi de patru persoane, înainte de a-i oferi ultimele aplauze.

Rând pe rând, actorii trupei Iosif Vulcan şi o parte din actorii trupei Arcadia, dar şi regizori tehnici, colegi din birourile administrative, organizatori sau secretari literari, alături de fostul director al Teatrului Arcadia, Marius Aron, şi artistul Florian Chelu Madeva, şi-au luat la revedere de la actorul George Voinese.
„Cu multă tristețe și făcând o reverență adâncă ne luăm rămas bun de la colegul nostru, actorul George Voinese. A plecat dintre noi acum, după ce a luptat cu boala multă vreme... Cuvintele nu sunt îndeajuns pentru a exprima durerea pe care o resimțim în acest moment. Amintirea sa va dăinui mereu în sufletele tuturor, iar fiecare răsunet de gong va purta în muzica sa puțin din vibrația spiritului său. Actor, poet, visător, dar înainte de toate un om bun, cu o blândețe aparte, așa cum lumii acesteia rar îi este dat să vadă. Îi vom simți cu toții lipsa: colegi și spectatori deopotrivă.

Vă mulțumim, domnule Voinese, pentru fiecare zâmbet, lacrimă, trăire, cuvânt!”, a transmis teatrul.
George Voinese s-a născut în data de 17 octombrie 1952 în Oltenia. A absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş în 1982 și „a venit la Oradea ca tânăr absolvent, unde, cu o pauză de „rătăcire”, așa cum îi plăcea lui să îi spună, a rămas până la sfârșit...” (Elisabeta Pop) Fișa sa de creație cuprinde roluri numeroase și felurite, care l-au transformat într-un actor iubit de către public.
Pe scena teatrului orădean a debutat în Mary Poppins, spectacol muzical de Silvia Kerim, după Pamela Travers, regia Farkas Ştefan, care a avut premiera în 17 noiembrie 1982. De atunci a dat viață multor personaje, care vor rămâne cu drag în memoria publicului și a oamenilor de teatru. Dintre aceste amintim: „McCann” în Aniversarea, de Harold Pinter (premieră națională, 1983) „Baronul van Swieten” în Amadeus, de Peter Shaffer, regia Alexandru Darie (1986), „Smith” în Pygmalion, de George Bernard Shaw (1992), „Leonida” în Conu Leonida faţă cu reacţiunea, de I.L.Caragiale (2000), „Don Carlos” în Dom Juan, de Molière, regia Radu Nichifor (2002), „Theseu” în Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare (2003), „Avram” în Scripcarul pe Acoperiș, de Sholom Aleichem, regia artistică Korcsmaros Gyorgy (2011), „Gloucester” în În Inima Nopții – Episodul Lear, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, regia artistică Gavriil Pinte (2016), „Stalin” în Cabaretul Dada, de Matei Vișniec, regia artistică Anca Bradu (2016), „Proxenetul” în Cafeneaua Pirandello, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu, după texte de Luigi Pirandello, regia artistică Mihai Măniuțiu (2017), „Regele” în În Inima Nopții – Episodul Macbeth, scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie, regia: Gavriil Pinte (2018), „Baronul Elberfeld” în Sunetul muzicii după romanul The Trapp family singers, de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan (2019).

Înmormântarea va avea loc luni, de la ora 14.00, la Cimitirul Rulikowski.