Modul în care Consiliul Judeţean Bihor gestionează cursele de pe Aeroportul Oradea a fost criticat de primarul Ilie Bolojan, în plus, acesta acuzând managementul aerogării ca fiind mediocru şi neperformant. De asemenea, el susţine că „ceea ce se întâmplă azi în administrarea aeroportului” este un balast pentru dezvoltarea municipiului.

La trei zile de la anunţul privind introducerea de curse de linie spre Spania şi Italia de pe Aeroportul Oradea, primarul municipiului a atacat Consiliul Judeţean Bihor şi, în special, conducerea Aeroportului, acuzându-i că nu sunt capabili să ridice numărul de pasageri la nivelul potenţialului Oradiei şi că pierd în faţa unor aerogări din oraşe mai mici. „E o problemă de competenţă, determinare şi finanţare pe care nu o au din păcate”, susţine Bolojan. Potrivit acestuia, conectivitatea aeriană este vitală pentru dezvoltarea Oradiei, fiind nevoie atât de conectarea cu Bucureştiul, cât şi cu ţările Uniunii Europene. Din păcate, a adăugat edilul, ce se întâmplă astăzi în administrarea aeroportului „nu este de natură să asigure dezvoltarea oraşului Oradea în anii următori, ci, dimpotrivă, devine un balast, o frână pentru dezvoltarea oraşului”. El susţine că Oradea are un potenţial mai mare decât arată acum aeroportul, primarul afirmând că ar putea fi înregistrat un aflux de 400-600.000 de pasageri pe an. Astfel, aeroporturile din cel puţin trei oraşe care au un potenţial sub cel al Oradiei - Sibiu, Suceava şi Bacău - înregistrează anual peste 400.000 de pasageri, iar în Debreţin au fost 330.000 pasageri anul trecut. În aceste condiţii, susţine edilul, orice aeroport care generează un aflux de pasageri mai mic de 400.000 are o administrare mediocră. În opinia lui Bolojan, o administrare performantă ar presupune un aflux de peste 600.000 de călători. „În mod clar, astăzi, vorbim de mediocritate (la conducerea Aeroportului Oradea - n.r.). Trebuie văzut ce e de făcut pentru ca aeroportul să ajungă la potenţialul Oradiei”, a declarat Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, investiţiile în prelungirea şi modernizarea pistei şi construirea celui de-al doilea terminal sunt bune, însă nu suficiente. Astfel, el consideră importantă introducerea unor politici tarifare foarte competitive, adică preţuri sub nivelul pieţei, pentru a atrage firmele aeriene, chiar dacă asta ar însemna ca aeroportul să funcţioneze pe pierdere o perioadă.

„Aeroporturile care nu au un istoric, cum e al nostru, şi cu un potenţial mediu de dezvoltare, nu garantează companiilor profit, prin urmare, la prima vulnerabilitate de piaţă, îşi retrag cursele. Pentru asta trebuie date subvenţii şi este anormal să nu se accepte o astfel de politică. Consiliul Municipal şi-a exprimat în scris şi nu o dată intenţia de a intra în acest parteneriat, nu pentru a conduce aeroportul, ci pentru a conecta oraşul mult mai bine aerian în toate zonele internaţionale”, susţine primarul Oradiei. În plus, el consideră că pentru a performa aeroportul ar trebui să angajeze la conducere profesionişti, care să fie plătiţi pentru performanţe cu bonusuri serioase şi care să poată negocia cu companiile aeriene. În acest context, el a criticat decizia CJ Bihor de a-l numi în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea pe fostul administrator al Grădinii Zoologice, Bimbo Szuhai Tibor.

„De performanţele dlui Pasc nu o să vorbesc acum, pentru că ele sunt cunoscute în aceşti ani. Dar mă gândesc că cei de la conducerea CJ s-au gândit să întărească managementul şi l-au numit pe dl. Bimbo preşedintele Consiliului de Administraţie. Nu ştiu dacă la Grădina Zoologică sunt foarte multe manşe de avion pe care să le gestioneze sau curse aeriene. Sigur, dacă aeroportul ar fi avut 600.000 pasageri, se putea găsi un loc şi pentru dl. Bimbo”, a afirmat, ironic, Bolojan.

Primarul Oradiei mai susţine că aeroportul are nevoie de cel puţin o companie low cost, companiile de linie fiind prea scumpe pentru buzunarul locuitorilor din această zonă, astfel că el consideră că Blue Air şi Wizz Air „trebuie convinse într-o formă sau alta” să opereze în Oradea. El averizează că, dacă mai pierdem oportunităţi, va fi greu de recuperat întârzierile faţă de aeroporturile din jur, cu care suntem în competiţie.