Afacerile notariale, strivite sub molozul pieţei imobiliare
Mitul câştigurilor mari obţinute din profesarea meseriei de notar public este pe cale să se destrame. Criza economică a lovit în plin o categorie socială în care câştigurile mari obţinute din tranzacţiile imobiliare erau de notorietate. Prin birourile notariale din Oradea şi judeţ clienţii sunt tot mai puţini, iar încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unei proprietăţi imobiliare este un eveniment rar. Pentru că nu mai pot supravieţui, unele birouri notariale au solicitat ajutorul Camerei Notarilor Publici Oradea, ne-a declarat Cornel Gârba, preşedintele acestei organizaţii.
Piaţa imobiliară a cunoscut în ultimii ani una dintre cele mai spectaculoase dezvoltări. Achiziţionarea unui imobil, teren sau clădire, reprezenta o cale sigură de a câştiga bani, în unul sau doi ani valoarea investiţiei crescând de mai multe ori. Relaxarea creditării imobiliare au determinat băncile comerciale să se întreacă în oferte atrăgătoare. Cum orice tranzacţie imobiliară se poate realiza doar în formă autentificată, notariatele publice au fost luate cu asalt de clienţi, înregistrând câştiguri fabuloase. Fenomenul a fost speculat prompt, în ultimii cinci ani înfiinţându-se numeroase birouri notariale, astfel că, în momentul de faţă, în Oradea sunt în jur de 50 de notari publici. "De la sfârşitul verii anului trecut criza economică a început să afecteze posibilitatea achiziţionării unor bunuri imobile, dar şi mobile, chiar dacă piaţa este plină de oferte. Acest lucru s-a reflectat şi în activitatea birourilor notariale, volumul de muncă pe acest segment scăzând dramatic", ne-a declarat Cornel Gârba, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Oradea. Acesta a adăugat că, în cazul unor birouri notariale, situaţia a ajuns extrem de gravă, din cauza lipsei clienţilor, notarii solicitând sprijinul Camerei Notarilor pentru a putea supravieţui.
"Totuşi nu ne putem plânge că, în ansamblu, notarii o duc rău. Suntem conştienţi că problemele noastre sunt minore faţă de problemele economice cu care se confruntă populaţia, dezvoltatorii imobiliari, toţi cei care sunt înaintea noastră pe scala dezvoltării economice", spune preşedintele Gârba.
Valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 92%
În majoritatea notariatelor nou înfiinţate în Oradea clienţii apar în mod sporadic, notarii cu vechime înregistrând şi ei o scădere a activităţii cu până la 50%. Conform datelor centralizate din cadrul Circumscripţiei Fiscale Oradea, colectările impozitului pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din domeniul privat au scăzut dramatic. Astfel, dacă în 2008 s-au colectat 20.415.924 lei, în primele şase luni ale acestui an s-au colectat abia 3.544.000 lei. Comparând încasările din prima jumătate a anului trecut cu încasările din acest an rezultă o scădere de trei ori a veniturilor colectate! Situaţia este similară şi la nivel naţional, numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 35% în perioada ianuarie-mai faţă de intervalul similar din 2008, în timp ce valoarea acestora a scăzut accentuat, după cum reiese din datele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
În timp ce în primele cinci luni din 2009 au fost încheiate mai puţin de 135.000 de tranzacţii imobiliare, în aceeaşi perioadă a anului trecut notarii au contabilizat aproape 210.000 de contracte noi la nivel naţional. Drept urmare, impozitul pe veniturile din transferul de proprietate a scăzut cu 64% în aceeaşi perioadă, ceea ce indică şi o scădere a valorii medii a tranzacţiei.
Dezastrul imobiliar este conturat cert la finele primului semestru, valoarea tranzacţiilor imobiliare scăzând cu 92%, de la 815 miliarde euro în primele şase luni din 2008 la 62 miliarde euro în prima jumătate din 2009!
Uniunea Naţională a Notarilor Publici nu are date despre structura tranzacţiilor (rezidenţial, terenuri etc.), dar pe ambele segmente scăderea preţurilor şi a tranzacţiilor a fost consemnată de către toţi jucătorii din real estate.
asi fi vrut ca diseara sa fiu la meci mai ales ca am descoperit acum niste chestii fumigene (daca vreti si voi gasiti la cadourisifarse.ro).HAI ROMANIA!!!!!!!!!!
As fi de acord sa ii ajutam sa ii achite ratele, pentru ca macar notarii astia fac bani cinstit, din munca onesta, nu ca afaceristii de 2 bani care peste noapte au ajuns sa te vanda si sa te cumpere ca si cum ai fi sclavul lor? sau sa inteleg ca pe acei care au Lexus-uri, BMW-uri si alte marci din afaceri neortodoxe si neplatind impozit pe acele venituri dubioase inca nu i-ai vazut plimbandu-se prin oras si parcand in locuri nepermise? Eu zic sa ne uitam mai atent la ce spunem. Eu am tot respectul pentru medici, avocati, stomatologi, notari si alti liberi profesionisti....macar nu ma fura, asa cum fac cei ce lucreza cu bani negri.Nu credeti? Plus ca la ei e totul la vedere!
chiar le pangem de mila si propun sa facem o cheta sa adunam bani sa isi poata achita ratele la Lexus-uri, BMW-uri si alte marci. ce spuneti ?