Zborurile externe, din 15 iulie

Municipalitatea orădeană a amânat începerea perioadei de execuţie a contractului de finanţare încheiat între municipiul Oradea, Aeroportul Oradea şi compania Ryanair prin care sunt acordate subvenţii pentru efectuarea de curse externe.

Primarul Florin Birta a menţionat că zborurile externe de pe Aeroportul din Oradea ar fi trebuit să fie reluate de compania Ryanair, însă, din cauza pandemiei şi a impunerii de condiţii la intrarea în ţară a cetăţenilor care vin din marea Britanie, s-a luat decizia amânării acestora până la data de 15 iulie. În aceste condiţii şi cea de–a doua rată din ajutorul de stat acordat firmei Ryanair va fi alocată abia după maximum 60 de zile de la reluarea zborurilor. „Prima rată a fost plătită la încheierea contractului şi la emiterea scrisorii de garanţie bancară”, a menţionat primarul Florin Birta. Potrivit acestuia, prin această scrisoare de garanţie municipalitatea va putea să-şi recupereze banii dacă firma nu-şi respectă obligaţiile asumate prin contract. „În luarea deciziei de amânare a punerii în execuţie a contractului de finanţare a contat foarte mult această perioadă de carantinare aplicată persoanelor care vin din Marea Britanie. Nu are niciun rost să zboare avioanele goale doar să putem să spunem că avem curse externe”, a mai afirmat primarul.

Utilităţi în Parcul Industrial IV

În Consiliul Local Oradea a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru realizarea rețelei de utilități publice în Parcul Eurobusiness IV.

„În Parcul industrial Eurobusiness IV avem o investiţie de 11 milioane de lei pentru realizarea reţelei de utilităţi publice. Se află în zona noului drum de legătură între Oradea şi comuna Sântandrei, pe o suprafaţă de 65.000 de metri pătraţi, liberă de construcţii. Se vor racorda reţelele de apă, canalizare, curent până la asfaltarea drumurilor. Noul parc industrial va oferi parcele mici, între 1.500 şi 3.000 de metri pătraţi. Până la această oră avem peste 400 de cereri înregistrate la Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea de la firme din municipiul Oradea care doresc să achiziţioneze aceste parcele pentru a-şi începe sau reloca activitatea în acest parc industrial”, a declarat primarul Florin Birta. Potrivit acestuia, dacă lucrările la utilităţi vor fi gata în toamna acestui an, parcul va fi ocupat, până în luna noiembrie sau decembrie, în procent de 100%.

Pistă de biciclete

Tot în ședința Consiliului Local de azi, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Pistă de biciclete, alee de acces auto, împrejmuire și racord la rețeaua de canalizare a clădirii vestiarului Bazei Sportive în zona străzii Codrilor - Ștrand Dinamo”.

Valoarea totală a investiției este de 533.817 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare a lucrărilor este de o lună. Investiția vizează realizarea unei piste de biciclete/accesul auto cu o lungime de 182,12 m, poarta automatizată de intrare în incinta bazei sportive dinspre str. Codrilor, poartă de acces dublă pe role la ieșirea în zona de parcare, realizarea racordului de canalizare menajeră, montare stâlpi de iluminat. „Atunci când am realizat parcarea din zona Aquaparkului, am legat Parcul Brătianu cu o pistă de biciclete, care însă se întrerupea la gardul Bazei Sportive Dinamo. În urmă cu un an, am început demersurile pentru  a obține o Hotărâre de Guvern, prin care o parte din acel teren, respectiv o fâșie de cca 2 m pe tot frontul dinspre Aquapark, să treacă din proprietatea statului român în proprietatea municipiului. Hotărârea există, studiul de fezabilitate a fost finalizat, urmând să demarăm execuția lucrărilor pentru continuarea pistei de biciclete. Astfel, Parcul Brătianu va fi legat printr-o pistă de biciclete de str. Averescu de pe malul Crișului”, a precizat primarul Florin Birta.