Orădeanul Cristian Lazăr ar putea ajunge în Cosmos. Tânărul vrea să exploreze spațiul și stelele pe care din copilărie le privea din curtea casei părinteşti din Oradea.

Agenţia Spaţială Europeană a lansat un concurs pentru cei care îşi doresc să devină astronauţi. Pentru prima dată, şi România participă la această cursă, fiind membră ESA (Agenția Spațială Europeană). Se poate înscrie orice român care visează să ajungă în spaţiu, însă condiţiile nu sunt tocmai uşoare.

Cristian Lazăr este unul dintre românii interesaţi. Orădeanul este inginer la divizia spațială Airbus, are 30 de ani, dar a început să își construiască drumul către stele încă din liceu, când a studiat în particular astronomie și astrofizică, apoi ca student la inginerie spațială, la București. Are diplomă de astronaut, vorbește perfect engleza, iar numele lui figurează pe Roverul european care va ajunge anul viitor pe Marte. Este singurul român care a făcut parte din echipa ExoMars.

„În fiecare zi ţintesc ochii sus spre cer, ziua la avioane şi noaptea la stele. Competiţia va fi mare, va fi o foarte mare şansă de noroc, nu doar de abilităţi. Iar eu, de obicei, am fost norocos în viaţa asta, poate şi acum va fi norocul de partea mea, pe lângă faptul că eu mă pregătesc de 15 ani să fiu astronaut, pe toate planurile: mintal, fizic, academic, profesional”, spune orădeanul Cristian Lazăr, inginer spațial.

Selectarea viitorilor astronauți europeni durează doi ani. Candidaţii trec prin șase probe, inclusiv teste cognitive, medicale şi de personalitate. Şi toate sunt eliminatorii. Cei șase finalişti vor fi anunţaţi în octombrie 2022. CV-urile trebuie depuse până pe 28 mai.

Cristian Lazăr visează dintotdeauna să ajungă în Spaţiu şi acum simte că va reuşi.

„Da. Răspunsul este afirmativ şi ferm. M-am gândit să aplic la aceste selecţii. De 10-15 ani probabil mă pregătesc pentru a fi cel mai bun candidat pentru a fi selectat ca astronaut. Nu este nici uşor, trebuie să fii foarte bun la toate”, mai spune orădeanul.

Condițiile sunt destul de stricte: doritorii trebuie să aibă până în 50 de ani şi să aibă o diplomă de master în ştiinţe: inginerie, matematică, tehnologie, de exemplu, şi o experienţă de lucru de trei ani după absolvire. Poate cea mai importantă este însă starea psihică, pentru că un astronaut trebuie să fie calm şi să se descurce în condiţii de stres. Condiţia fizică bună este, de asemenea, esenţială şi le cresc şansele celor care au şi doctorat, un certificat de pilot sau au fost exploratori - alpinişti, de pildă.

Agenţia Spaţială Europeană face un apel şi către femei. Le încurajează să aplice pentru a diversifica un domeniu în care bărbaţii predomină. De asemenea, e prima dată când vor fi luate în calcul inclusiv persoane cu handicap fizic.

„Se deschide tot mai mult accesul în Spaţiu pentru tot felul de oameni, să zic aşa. Practic, pentru oricine. Ei încurajează să participe şi femeile în primul rând pentru că, da, dominanţi sunt bărbaţii. Dar şi femeile au avantaje”, a mai spus Cristian Lazăr.

În octombrie vor fi anunţaţi câştigătorii.