Anul 2019 a fost bun din punct de vedere economic pentru municipalitatea orădeană. Potrivit raportului de activitate prezentat de Direcţia Economică a Primăriei Oradea, gradul de încasare a taxelor şi impozitelor locale a fost foarte ridicat, o treime achitându-se online. Pe de altă parte, excedentul este de 82,5 milioane lei.

Directorul Direcției Economice, Eduard Florea, şi directorii adjuncţi Simona Vlad și Sorin Iacob au prezentat ieri raportul de activitate al direcției pentru anul 2019.

Potrivit lui Eduard Florea, din punct de vedere al datoriei publice, „anul 2019 înseamnă un an de relaxare, de scădere a datoriei publice”. Totodată, calificativele de rating s-au menținut, iar investițiile derulate au fost susținute într-o proporție mare din bugetul local. „Anul 2019 este un an în care am reușit să reducem numărul de restanțieri, dar și suma restanțelor, iar ca venituri fiscale bugetate și respectiv încasate, încasarea a fost de 103,6%, adică cu 3,6% mai mult decât am estimat inițial. La finalul anului 2019 am rămas cu un excedent de 82,5 milioane de lei, sumă datorată amânării unor proiecte mari de investiții, sumele urmând însă să se regăsească în investițiile din acest an. Totodată, anul 2019 a fost un an foarte bun și pentru încasarea impozitelor și taxelor locale, gradul de încasare fiind foarte ridicat”, a menţionat directorul economic al Primăriei Oradea.

În 2019, în Oradea a crescut numărul tranzacţiilor, corelat cu creșterea numărului de clădiri, terenuri și autoturisme. Astfel, s-a ajuns la o medie de 216 tranzacţii zilnic. În schimb, la terenuri intravilane a crescut numărul suprafeţelor agricole în detrimentul suprafeţelor construibile, profitând de o modificare a Codului Fiscal, ceea ce a determinat o reducere a impozitelor datorate. „Este surprinzător pentru un oraş ca 60% din intravilan să fie declarat teren agricol. Şi firmele au început să-şi declare terenurile ca fiind agricole. Cred că legislaţia trebuie modificată”, a declarat Eduard Florea. Directorul adjunct Sorin Iacob a menţionat că, în 2019, acţiunea de executare silită „a fost pe val”. „Poate se putea mai mult. Sumele sunt puţin mai mici decât în 2018, pentru că am demarat puţin mai târziu acţiunea în 2019”, a afirmat Iacob.

Pe de altă parte, a fost însă un an dificil în accesarea fondurilor europene. Primăria Oradea a reușit prin Direcția Economică contractarea creditului tip revolving pentru susținerea proiectelor UE. În privinţa impozitelor, în anul 2019 s-a înregistrat o creştere substanţială a contribuabililor care au optat pentru plata online: de la 1 din 10 orădeni s-a ajuns la 1 din 3 orădeni. Pentru a-i încuraja pe cât mai mulţi orădeni să apeleze la această modalitate de plată, municipalitatea a stabilit ca, în acest an, bonificaţia pentru achitarea integrală a impozitului online până la data de 31 martie să fie de 8%. Comparativ, cei care vor folosi metodele tradiţionale (ghişeele Primăriei, CEC, Poştă etc.) vor primi o bonificaţie de doar 4%. În plus, contină campania prin care se acordă, săptămânal, prin tragere la sorţi, câte un voucher de acces la Aquaparkul Nymphaea.

Pentru anul în curs, sunt anunţate mai multe obiective, printre care „pariul cu tehnologia”, care vizează: încurajarea plății online a impozitelor locale (bonificație + campanie), implementarea platformei Ghișeul online – Primăria Oradea, extinderea codurilor de bare pe toate cererile/formularele tip, implementarea unui terminal de eliberare formulare/cereri tip, extinderea parteneriatelor cu unitățile bancare pentru încasarea prin    automate a impozitelor și taxelor. Alte obiective stabilite pentru 2020 sunt: desfășurarea de acțiuni concentrate de executare silită împotriva restanțierilor, acordarea de asistență pentru Administrația Domeniului Public la contractarea creditului pentru parcări, implementarea Programului „Make IT in Oradea!”.