Anul 2018 a fost „cu multe încercări” pentru Poliţia Locală, care de la începutul anului trecut a devenit direcţie în cadrul Primăriei Oradea. Printre realizările anunţate de conducerea direcţiei se numără reducerea numărului cerşetorilor şi scăderea numărului persoanelor fără adăpost.

Potrivit viceprimarului Florin Birta, Poliția Locală are un efectiv de 71 de persoane, dintre care 60 de agenți operativi, în condițiile în legea permite un polițist local la o mie de locuitori. În Oradea, ar putea funcţiona deci aproximativ 200 de polițisti locali. „Noi am reușit ca, în ultimii ani, cu un număr nu la capacitate maximă de polițiști locali să facem o treabă bună în Oradea. Dacă ați observat în ultimii ani că orașul este mai curat, terenurile sunt mai îngrijite, clădirile din zonele centrale și nu numai sunt refăcute, să știți că în mare parte este și meritul Poliției Locale”, a declarat Florin Birta. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Monica Pintea, a menţionat că, raportat la anul 2017, s-au înregistrat creşteri pe mai multe domenii de activitate: protecția mediului, control comercial, ordine publică și rutieră. „În cadrul Compartimentului Control Comercial a fost suspendată activitatea a opt unități comerciale pe durata maximă prevăzută de lege, respectiv 30 de zile. De asemenea, în cadrul Compartimentului Protecția Mediului putem să observăm o creștere atât a numărului de sancțiuni aplicate, cât și a numărului somațiilor întocmite pentru neîntreținerea terenurilor pe care cetățenii le dețin în Municipiul Oradea. S-au întocmit somații și prin urmare dosare, care mai departe au dus la supraimpozitarea terenurilor, iar în final au fost supraimpozitați cu 500% un număr de 71 de proprietari”, a precizat Monica Pintea.

Mii de sesizări de la orădeni

Creşteri au fost înregistrate şi în cadrul sesizărilor primite prin Dispecerat sau prin aplicaţia Oradea City Report. Astfel, în anul 2018, activitatea de secretariat, relaţii cu publicul a constat în gestionarea unui număr de 9.113 documente, din care 4.360 adrese şi 1.220 sesizări primite de la cetăţeni sau persoane juridice, respectiv 3.533 acte emise (ex. somaţii şi notificări privind salubrizarea terenurilor, adrese etc.). Dispeceratul Poliţiei Locale Oradea a înregistrat 7.118 sesizări/reclamații telefonice, venite din partea cetăţenilor. De asemenea, prin aplicația Oradea City Report au fost direcţionate către Dispecerat 1.906 petiții online. „Putem, de asemenea, constata o creștere a numărului de autovehicule ridicate, cele parcate neregulamentar sau cele abandonate”, a mai declarat Pintea.

 

Mai puţini cerşetori

Directorul executiv, Cristian Beltechi, a menţionat că una dintre realizările Poliţiei Locale esre reducerea numărului cerşetorilor. „Ce mă bucură este scăderea numărului de cerșetori, diminuarea fenomenului de cerșetorie din Oradea chiar și cu 80-90% față de orașele din vecinătatea municipiului nostru. Dacă în urmă cu 2-3 ani vorbeam de 1.200 de cerșetori pe an, acum am ajuns la 180-190 de cerșetori și cam 150 de persoane fără adăpost. Asta este munca tuturor colegilor mei și aș dori să le mulțumesc pentru asta”, a afirmat Beltechi. Potrivit raportului de activitate, în 2018, polițiștii locali au identificat 191 persoane care apelau la mila publică în mod repetat și 156 persoane care nu dețin adăpost. Acestea fie au fost ridicate și transportate spre centrul Guttenberg, fie au fost îndrumate spre localitățile de domiciliu. Totodată, polițiștii locali au desființat 52 de adăposturi improvizate, salubrizând zona cu sprijinul societății de salubritate RER Vest.