Cererea DNA pentru ridicarea imunității și începerea urmăririi penale în cazul senatorului Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual a fost transmisă Comisiei Juridice a Senatului pentru întocmirea unui raport.

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, transmiterea solicitării Parchetului General pentru ridicarea imunității și începerea urmării penale în cazul senatorului Florian Bodog către Comisia Juridică a Senatului pentru întocmirea unui raport. Comisia are la dispoziție maxim două săptămâni pentru a întocmi raportul iar după ce Biroul Permanent al Senatului ia act de acesta, va decide dacă sau nu va organiza o sesiune extraordinară pentru votul pe cererea Parchetului, potrivit vicepreşedintele Senatului, social-democratul Nicolae Moga.

Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că la începutul săptămânii viitoare va convoca o ședință în acest sens.

„Luni sau marți voi convoca Comisia Juridică în ședință, dar începând de astăzi (luni-n.red.) sau mâine (marți-n.red.), în funcție de cum vor trimite dosarul la noi, membri Comisiei Juridice vor avea acces la dosar pentru a putea face această evaluare preliminară. În prima ședință a Comisiei noi va trebui să propunem Biroului Permanent un termen pe această procedură, de studiere a dosarului, de audiere obligatorie a senatorului, de formulare de apărări, obiecțiuni, tot ce este procedural", a declarat acesta.

Cazanciuc a declarat că după elaborarea unui raport preliminar, BP al Senatului va stabili un termen pentru întocmirea raportului final de către Comisia Juridică.

„Raportul preliminar cuprinde doar opinia membrilor Comisiei Juridice referitor la intervalul de timp necesar pentru a încheia toată procedura de studiu pentru fiecare membru al Comisiei, de audiere a senatorului, de eventuale formulări de apărări în acest interval. Ulterior, Biroul Permanent va stabili un termen pentru Comisia Juridică pentru raportul final", a spus Robert Cazanciuc. El a mai transmis că de luni Florian Bodog și cu avocatul său vor putea studia dosarul.

Dosarul şi acuzaţiile

DNA a cerut Senatului ridicarea imunității parlamentare pentru Florian Bodog (48 de ani), fost ministru al Sănătății începând cu ianuarie 2017. DNA îl acuză de angajarea fictivă a unei consiliere. Florian Bodog a avut trei consiliere din Oradea, în perioada când a fost ministru: Ana Maria Ciobanu (angajată din 17.01.2017 cu jumătate de normă), Olivia Andreea Baciu (angajată din 08.02.2017 cu jumătate de normă) şi Dochiana Sabina Bejan (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă), potrivit ziarului Libertatea. Toate trei au fost audiate de procurori, susțin surse din Ministerul Sănătăţii (MS). Cea pentru care DNA susține că a adunat probe că nu a fost deloc la muncă în București, dar a fost pontată ca și cum a fost prezentă, este Olivia Andreea Baciu. Surse din MS au furnizat pentru Libertatea „Foaia colectivă de prezență” pentru tot anul 2017, document în care apar numele celor care lucrau la cabinetul ministrului și semnătura demnitarului. Olivia Baciu, cu numele schimbat prin căsnicie în Olivia Marcu, din octombrie 2017, apare pe foi ca prezentă, cu jumătate de normă, în București, zi de zi, deși ea era și asistentă universitară la Facultatea de Medicină din Oradea.

Sunt situații în care Olivia Marcu apare că predă Informatică Medicală și Biostatistică în orarul Facultății de Medicină din Oradea de la ora 14.00 la 19.00, dar figurează prezentă și în București, la cabinetul ministrului Bodog.
Încă din primele declarații, pentru Agerpres, fostul ministru a apăsat nu pe ideea prezenței consilierilor la birou, ci pe faptul că ei și-au îndeplinit sarcinile: „Ceea ce pot să vă spun este că niciunul dintre consilierii care au fost angajaţi la minister nu se află în situaţia de a nu fi prestat activitatea pe care le-a trasat-o ministrul”. Olivia Andreea Baciu (Marcu) are 35 de ani și a început să predea la Facultatea de Medicină din Oradea în 2016, pe când Florian Bodog era decan, şi are un CV remarcabil, cu două masterate, dintre care unul în SUA, și un doctorat în Cibernetică şi Statistică la Universitatea Babeş-Bolyai. Fostul ministru Bodog susține, declarație oferită la Digi 24, că a lucrat cu Olivia telefonic şi pe WhatsApp.

Abuz în serviciu şi fals intelectual

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului României să formuleze cererea de urmărire penală faţă de un fost ministru, în prezent senator în Parlamentul României - Senat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată, în exerciţiul funcţiei de membru al Guvernului României în perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018. Faptele reţinute formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte asimilate infracțiunilor de corupție privind împrejurarea că un membru al guvernului a făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului. „Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv", arată DNA.

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, pentru care DNA cere urmărirea penală, fiind acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, a declarat că niciunul dintre consilierii săi nu a luat bani fără să muncească şi că nu mai  face comentarii până când nu vede dosarul.

.