Serviciile județene ale Arhivelor Naționale au intrat, luni, 4 noiembrie 2024, în intervalul orar 12.00 – 14.00, în grevă de avertisment. Angajații din Bihor s-au alăturat protestelor declanşate la nivel naţional şi amenință că vor intra în grevă generală, din 11 noiembrie, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate. Este prima astfel de metodă de protest la care se apelează, în istoria de 192 ani a instituției.

La greva de avertisment, declanșată în toată țara, au participat, ieri, și angajații serviciului din Bihor. Arhivarii au ajuns la această formă de protest din cauză că toate demersurile de până acum nu au avut rezultatul scontat. Angajații Arhivelor Naționale din cadrul serviciilor județene reclamă nu doar inechitățile salariale, fiind diferențe semnificative între angajații din structura centrală și cei din teritoriu, ci și condițiile de muncă și condițiile de păstrare a documentelor și lipsa acută de personal. Este prima grevă din istoria Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat Sindicatul Europol, filiala Arhivele Naționale.

„Angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale ale României au ajuns la această formă de protest din cauză că toate demersurile de până acum nu au avut rezultatul scontat. Funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile județene ale Arhivelor Naţionale ale României au încercat, prin toate mijloacele legale posibile, să elimine inechitatea și discriminarea salarială la care sunt supuși față de Aparatul Central. Subliniem că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă”, arată sindicaliștii din instituția care gestionează 343.334 metri liniari de documente create începând cu anul 1001. Nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, „cu urmări catastrofale pentru o societate democratică”, avertizează angajații Arhivelor Naționale.

În această perioadă, un serviciu extrem de solicitat serviciilor județene este cel privind eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. Protestele vor afecta şi activitatea de reconstituire a dreptului de proprietate pe baza documentelor gestionate de Ahivele Naționale. Un alt efect, în cazul unei greve, va fi că nu se vor elibera acte de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, dar şi scăderea capacităţii instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Naţional.

În Bihor, greva de avertisment de ieri a fost un gest simbolic, angajaţii din cadrul Serviciului Judeţean ieşind în faţa instituţiei, cu pancarde şi purtând banderole în semn de protest.

„Activitatea instituţiei nu a fost suspendată azi (n.r. ieri). Ducem o luptă continuă pentru înlăturarea inechităţilor salariale, am trimis memorii către toate instituţiile abilitate fără niciun rezultat. În cazul în care nu se ajunge la un consens, în data de 11 noiembrie intrăm în grevă generală, am adunat deja toate semnăturile necesare, activitatea Serviciului Judeţean urmând să fie suspendată pe termen nelimitat”, a declarat, ieri, Gina Bara, inspector superior SJAN Bihor, vicepreşedinte Filiala Europol Arhivele Naţionale. Potrivit acesteia, serviciul din judeţul nostru numără, cu tot cu şeful instituţiei şi îngrijitoare, 12 angajaţi, volumul de muncă fiind foarte mare în contextul lipsei de personal. Tot potrivit acesteia, spre deosebire de angajaţii din Aparatul Central, sarcinile angajaţilor din serviciile judeţene sunt mult mai multe în timp ce diferenţele salariale, pentru aceeşi funcţie, sunt în medie de 2.000 de lei.