Asistenţă medicală gratuită - S-au redeschis containerele anticaniculă
Patru containere anticaniculă sunt amplasate în municipiul Oradea. Acestea sunt dotate cu aer condiţionat, scaun, pat şi masă, iar cetăţenii afectaţi de caniculă primesc apă potabilă rece. Asistenţa medicală este asigurată între orele 10.00 şi 18.00.
Municipalitatea orădeană a anunţat că, având în vedere atenţionările meteo de caniculă, au fost deschise cele patru containere anticaniculă amplasate în Piaţa Cetate, Piaţa Decebal, Piaţa Ioşia şi pe strada Republicii, lângă statuia lui Aurel Lazăr. Astfel, cetăţenii care în timpul zilei se află în aceste zone şi sunt afectaţi de căldură au asigurată asistenţă medicală. „Containerele sunt dotate cu aer condiționat, apă potabilă rece, scaun, pat și masă, iar o asistentă medicală asigură zilnic funcționarea lor între orele 10.00 și 18.00.
Containerele vor rămâne amplasate până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată, în funcție de atenționările meteo, în perioadele de caniculă”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea. Municipalitatea le reaminteşte orădenilor că, în această perioadă, este recomandabil ca deplasările să se facă în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice). De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00, trebuie consumate multe lichide, fructe, legume sau iaurt.
Reamintim că ieri 15 județe din vestul țării, printre care şi Bihor, se aflau sub Cod galben de caniculă și disconfort termic, iar de azi aceste județe intră sub avertizare Cod portocaliu, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). „Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM. Într-o informare de luni, ANM anunţa că în Crişana vor fi temperaturi maxime de până la 39 de grade până în data de 6 august, cu minime termice situate în medie între 16 și 21 de grade. „Din data de 7 august valorile termice medii vor scădea ușor, cele maxime de la 39 la 32-31 de grade până spre sfârșitul intervalului de prognoză, iar cele minime de la 21 la 16 grade, însă până în jurul datei de 10 august, local, vremea încă se va menține caniculară. Din data de 7 august probabilitatea de apariție a averselor și fenomenelor asociate instabilității atmosferice va fi în creștere”, potrivit prognozei ANM.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.