Upcycling, educație despre mediu, DIY, reciclare, folosirea sustenabilă a resurselor, materiale eco-friendly, protejarea biodiversității, grădinărit sustenabil - sunt câteva dintre conceptele care stau la baza „Școlii din parc” , un proiect organizat de Fundaţia Comunitară Oradea.

În cadrul proiectului, Fundația Comunitară Oradea organizează, în perioada iunie - octombrie 2021, ateliere în Parcul Libertății pentru micii orădeni.

Primul atelier a avut loc sâmbătă, 5 iunie, şi a reunit 20 de copii îndrumați de instructori din cadrul Asociației Grund Community. Participanţii au construit hoteluri de insecte și au aflat la ce sunt folositoare acestea. Copiii care sunt curioşi să-şi petreacă timpul construind în natură au ocazia de a experimenta ceva nou în data de 12 iunie, când va fi organizat un nou atelier, dedicat de această dată construcției de băi de băut apă pentru insecte. Activitățile vor continua și în lunile următoare și vor adresa subiecte precum: ateliere de plantări; ateliere de vopsire a textilelor cu vopsele naturale; ateliere de prelucrare a castanelor; ateliere de producție hrană de iarnă pentru păsări. Atelierele sunt gratuite și se adresează copiilor de peste 6 ani. Înscrieri se pot face eventbrite.com/fundatiacomunitaraoradea.

Prin proiectul „Școala din parc. Ateliere pentru natură”, Fundația Comunitară Oradea îşi propune să dezvolte acele valori și atitudini care stau la baza unei societăți sustenabile, prin educație, în mod interactiv și aplicat. Proiectul face parte dintr-un mix tematic de dezvoltare durabilă în jurul zonei Parcului Libertății, caracterizat de activități de plantări, îngrijirea parcului, ateliere și campanii de conștientizare despre importanța protecției mediului.

„Ceea ce ne-a interesat foarte mult a fost să implicăm cât mai multă lume, cât mai mulți voluntari în aceste activități care s-au desfășurat aici, astfel încât aici, învățând anumite lucruri, să le poată pe urmă transpune în cadrul gospodăriilor lor, sperând ca de aici să deprindă aptitudinile pentru înfrumusețarea zonelor de acolo de unde locuiesc. Pe urmă, pe lângă această parte de înfrumusețare floricolă a Parcului Libertății, am dorit să desfășurăm foarte multe activități. Am dorit ca lumea să înțeleagă că parcurile sunt niște zone publice, în care să vină să se simtă bine, pe care să le stăpânească și de care să se bucure”,  a spus Cătălin Popa, președinte executiv al Fundației Comunitare Oradea.

Reamintim că activitățile de animare a Parcului Libertății au început în august 2020, ca urmare a unei finanțări obținute din partea Lidl România, prin intermediul căreia Fundația Comunitară Oradea a putut merge mai departe de înfrumusețarea floricolă a zonei, reușind să activeze alte nouă organizații neguvernamentale locale care să organizeze diverse activități educaționale non-formale, culturale şi acțiuni de mediu atât în perimetrul parcului, cât şi în alte zone din oraş.