„Avem cinci ambulanțe care au peste un milion de kilometri efectuați!” - Dezastru la Ambulanță
Peste jumătate dintre autospecialele care transportă orădenii la spital au o vechime mai mare de șapte ani, iar cele mai vechi sunt fabricate în 2008–2009. Toate autospecialele au peste 500.000 de kilometri la bord, iar cinci dintre ele au depășit pragul de un milion de kilometri. „Sunt un dezastru. Repari un lucru, pică altul”, spune chiar managerul instituției.
Parcul auto al Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor este învechit. Din cele 68 de autosanitare, 60% au durata de exploatare depășită.
„Cele mai noi sunt venite în 2018, cele de urgență. Au venit acum doi ani câteva ambulanțe de transport neasistat dar acelea nu ne ajută la urgențe. Avem promisiuni că de luna viitoare (n.r. iunie) ar trebui să ne vină mașini noi. S-a câștigat licitația sunt în pregătire pentru a fi livrate”, spune managerul SAJ) Bihor, Liciniu Venter.
Cu toate că parcul auto este depășit, conducerea și personalul se chinuie să își facă treaba cât mai bine. În ceea ce privește creșterea capacității de intervenție și scăderea timpilor de a ajunge la caz, acum doi ani SAJ a făcut demersuri și a reușit să înființeze substația Șoimi, operațională din februarie 2025. Acolo funcționează un echipaj B2 (asistent cu ambulanțier), 12 ore din 24. Acoperă zona cuprinsă între Beiuș și Salonta, 14 localități, o populație de 15 mii de persoane.
„Anul acesta, tot pentru a crește capacitatea de intervenție și reducerea timpului de ajungere la caz, am făcut cerere la Ministerul Sănătății și am primit aprobare pentru înființarea unei substații la Tileagd. Sperăm să ni se aprobe personal și să o operaționalizăm anul acesta. Aceasta va servi 20 de localități și aproximativ 28 de mii de persoane. În concluzie, suntem mulțumiți de acoperirea generală, mai ales dacă avem în vedere că există și SMURDUL și reușim să ne completăm. Ar mai fi nevoie la Tinca, la Popești dar este destul de bine și așa”, a spus managerul SAJ Bihor, Liciniu Venter.
La Salonta, stația de pompieri a fost modernizată anul trecut cu ajutorul Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean Bihor. La Aleșd, SAJ așteaptă ca Ministerul de Interne să cedeze o parte din teren pe care să fie construit un sediu nou. Consiliul Județean a promis să ajute cu finanțarea dacă banii nu vor veni de la București, dar terenul rămâne o problemă. La fel, SAJ ar dori să modernizeze stația de la Beiuș dar situația e mai complicată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.